BiHPolitika

Bećirović: Dodik je glavni promotor ratnohuškačke retorike i antidejtonske politike

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović snažno je osudio posljednje verbalne napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

Povodom nastavka orkestriranih i zlonamjernih medijskih napada na duhovnog poglavara Bošnjaka muslimana reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića, javno pozivam Milorada Dodika da prestane sa upotrebom neprimjerenog vokabulara. Milorad Dodik je glavni promotor ratnohuškačke retorike i antidejtonske politike – naveo je Bećirović.

Podsjetio je da je upravo Dodik jedini političar u Bosni i Hercegovini i Evropi koji je javno prijetio opkoljavanjem kasarni Oružanih snaga BiH.

Stoga, zbog takve politike, Bećirović poziva Tužilaštvo BiH da počne raditi svoj dio posla i procesuira ekstremne političare koji ugrožavaju mir i stabilnost u državi.

Također, Bećirović poziva sve političare u državi da poštuju tradicionalne vrijednosti tolerancije i zajedničkog života u BiH i doprinose međusobnom razumijevanju i poštovanju prava na slobodu savjesti i vjere. Političari ne bi smjeli širiti netrpeljivost i predrasude prema drugim vjerskim zajednicama i crkvama.

– Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najoštrije osuđujem Dodikove pokušaje izokretanja činjenica o kojima je govorio vrhovni duhovni poglavar Islamske zajednice. Dodik mora znati da nikada nećemo šutjeti kada vidimo da se ugrožavaju ljudska prava, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine – istakao je Bećirović.

Mi se ne bojimo, dodao je, pokušaja zastrašivanja od strane deklarisanih rušitelja države Bosne i Hercegovine.

– Oni moraju znati da će se naša borba za demokratsku i evropsku Bosnu i Hercegovinu voditi u institucijama države. Ako neko misli da je moguće politiku voditi izvan odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i zakona BiH onda mora biti svjestan i do kakvih negativnih konsekvenci takva politika može dovesti – navodi se u poruci člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button