TZ in my ♥

Zlatarska ulica, Tuzla – Ulica duhova

Zlatarska ulica, Tuzla – Ulica duhova – Smrt jedne ulice

Zlatarska ulica se u moje vrijeme zvala Majevička, a mnogo ranije Džamijska. Vodila je od Čaršijske džamije do spomen ploče “Prekinute mladosti” na Kapiji, tj. od slastičarne Ilijazović do Konfekcije “Naprijed” Zagreb, 60-ih ili Modne kuće NIK Zagreb, 70-ih.
Nekad je ova ulica vrvila od bezbroj dućandžija i mušterija koji su joj davali živost. Bilo je tu raznoraznih dućana, Već smo pomenuli slastičarnu i Modnu kuću NIK, te raznorazni dućani, od kazandžija do zlatara, a tih zlatarskih najviše, bar četiri. U Zlatarni Celje sam 1970. kupio burme za vjenčanje, a i braća Četa su tu imali svoje zlatarske radnje. Kultna kafana “Skend” je bila tu, a česti gosti su joj bili Derviš Sušić i Memo Dervišević. Ovdje su bili dućani opančara i filigrana, limara i staklara, čak i dopisništvo zagrebačkog “Vijesnika” sa starim Nosićem i njegovim sinom Ivicom.
Tu je bio i Fotografski salon “Foto Bosna”, Matije Vučinića. Imali su svoje dućane krojači i dimnjačari. Tu je bio otvoren i prvi salon za tetovažu, bio je i dućan kožne galanterije, te kozmetičarski i brijački salon.
Dakle, mnogi bi rekli: Prije je svaga tu bilo. Ko je tome kriv da je taj prostor danas tako sablastan? Bez da sada tražimo krivca, važnije je da se pokuša nešto učiniti za revitalizaciju tog gradskog prostora”. B. Habul

Autor teksta: Bahrija Habul
Autor fotografije: Dragutin Matošević

Možda će Vas zanimati i:

Foto: © 2014, Dragutin Matošević (23-11-2014)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button