SvijetVijesti

SAD traži podršku saveznika za eventualne sankcije Kini zbog podrške Rusiji

Sjedinjene Američke Države ispituju svoje bliske saveznike o mogućnosti nametanja novih sankcija Kini ako Peking pruži vojnu podršku Rusiji za njen rat u Ukrajini.

Konzultacije, koje su još uvijek u preliminarnoj fazi, imaju za cilj pridobiti podršku niza zemalja, posebno onih u bogatoj skupini 7 (G7), kako bi se koordinirala podrška svim mogućim ograničenjima, tvrdi Reuters pozivajući se na četiri neimenovana dužnosnika.

Nije jasno koje će konkretne sankcije Washington predložiti. Razgovori nisu prethodno objavljeni. Ministarstvo finansija SAD-a, vodeća agencija za nametanje sankcija, odbilo je komentarisati.

Washington i njegovi saveznici kazali u posljednjim sedmicama da Kina razmatra da Rusiji dostavi oružje, što Peking negira. Saradnici predsjednika SAD-a Joea Bidena nisu javno dali dokaze.

Također su direktno upozorili Kinu da to ne učini, uključujući na sastancima Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, kao i tokom ličnog sastanka američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i glavnog kineskog diplomata Wang Yija 18. februrara na marginama globalnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

Početni koraci Bidenove administracije da se suprotstavi kineskoj podršci Rusiji uključivali su neformalni kontakt s osobljem i diplomatskim razinama, uključujući Ministarstvo finansija, rekli su izvori upoznati s tim pitanjem.

Rekli su da dužnosnici postavljaju temelje za potencijalnu akciju protiv Pekinga s osnovnom skupinom zemalja koje najviše podržavaju sankcije nametnute Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu prije godinu dana.

Upitan o konsultacijama, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće rekao je da je ruski rat otežao Kini odnose sa Evropom i drugima.

“To je smetnja za Kinu i potencijalni udarac njihovim međunarodnim odnosima koji im ne trebaju niti bi trebali željeti,” rekao je glasnogovornik, prenosi Reuters.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button