Valter Tuzlanski

Rusija izgubila 130 tenkova u borbi za Vuhledar

Rusija je izgubila veliku tenkovsku bitku za Vuhledar u Donjeckoj oblasti, upadajući u zasjedu Oružanih snaga Ukrajine, baš kao što je to učinila tokom napada korištenjem tenkovskih konvoja na početku invazije punog opsega.

– U produženoj bitci, obje su strane poslale tenkove u bitku, tutnjajući po zemljanim cestama i manevrirajući oko drvoreda, pri čemu su se Rusi probijali naprijed u kolonama, a Ukrajinci manevrirali odbrambeno, pucajući iz daljine ili iz skrovišta dok su ruski konvoji dolazili pred njihove nišane – piše New York Times.

Konvoji napredovali u zasjede
Izvještaji dalje navode:

– Kad je bilo gotovo, ne samo da Rusija nije uspjela zauzeti Vuhledar, već je također napravila istu grešku koja je Moskvu koštala stotine tenkova ranije u ratu: konvoji su napredovali u zasjede.
Prema NYT, spaljeni trupovi ruskih oklopnih vozila sada zasipaju poljoprivredna polja oko Vuhledara, prema snimkama ukrajinskih vojnih dronova raznijeti na minama, pogođeni artiljerijom ili uništeni protutenkovskim projektilima.

“Najveća tenkovska bitka u ratu”
Iz Ukrajine tvrde da je Rusija izgubila najmanje 130 tenkova i oklopnih transportera u bitci.

Ukrajinski dužnosnici izjavili su kako je ovo bila “najveća tenkovska bitka u ratu do sada i težak udarac za Ruse”, navodi se u članku.

U članku se sugeriše da je porazu tako velikih razmjera pridonio nedostatak stručnosti, uz činjenicu da je većina profesionalnog ruskog vojnog osoblja već ranije uništena.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button