Kameleon projektiTotalno pozitivna ličnost godine

Ronilački klub akcijom čišćenja izvadio 200kg otpada iz jezera VidaraRadio Kameleon kroz Totalno pozitivnu ličnost godine prepoznaje i predstavlja ljude i organizacije koji su u prošloj godini na bilo koji način pomagali drugima i koji su ostvarili izvanredne rezultate u svojim poljima. Pogledajte ko su sve Totalno pozitivne ličnosti 2022. godine na OVOM LINKU

Ronilački klub “Vidara” osnovan je davne 1982. godine i aktivno djeluje još od svog osnivanja. Trenutno broji 20 aktivnih članova. Klub je osnovan zbog potreba jezera Vidara i Hazna u Gradačcu i bavi se profesionalnom obukom ronilaca, ali i brojnim ekološkim akcijama.

Na samo dva kilometra od Gradačca, skriveno iza borove šume, nalazi se vještačko jezero Vidara, nastalo pregrađivanjem istoimene rijeke 1971. godine. Kako mještani vole da kažu, jezero je nastalo kao spas grada od obilnih poplava koje su ga zadesile 60-ih godina, a ujedno donijelo gradu bogatstvo kojeg se danas ni za šta ne bi odrekli. Zbog svog izuzetno povoljnog položaja u potpuno prirodnom ambijentu predstavlja jedinstven primjer nedovoljno iskorištenog turističkog potencijala.

Članovi Ronilačkog kluba “Vidara” tradicionalno čiste dno i obalu ovog jezera. S nadom da će njihov angažman ukazati građanima, ali i vlastima na značaj očuvanja prirodnih bogatstava oko Gradačca, aktivisti su tokom ove udružene akcije očistili dno i zelene površine oko jezera Vidara. 200 kilograma smeća manje prvi je korak ka tome da ovo jezero ponovno postane mjesto mnogih sportskih aktivnosti te ugodan krajolik za šetnju tokom cijele godine.

Ronilački klub Vidara je i prošle godine, kao i prethodnih godina organizvao eko-akciju na jezeru Vidara. Nažalost ljudi i dalje bacaju smeće u rijeke i jezera i zbog toga bi poručila mladima da, iako Bosna i Hercegovina nema postrojenja za prečešćavanje voda, možemo postrojiti i poredati stvari u našem mentalitetu i postaviti kao prioritet čistoću naše planete. – Sabina Skenderović, ispred Ronilačkog kluba Vidara

Ronilački klub “Vidara” Gradačac je nominovan za Totalno pozitivnu ličnost godine, a za njih možete glasati na OVOM LINKU.

Podržite Ronilački klub “Vidara” i na instagramu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button