BiHPolitika

Zahiragić odgovorio Šteti: Ne može se sakriti da nisu stigli svi trolejbusi
Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić reagovao je na odgovor koji mu je uputio kantonalni ministar saobraćaja Adnana Štete (SDP), a koji se odnosi na pitanje novih trolejbusa bjeloruskog proizvođača BKM.

Reakcija je uslijedila nakon što je Šteta objavio fotografiju na kojoj se vidi 20 vozila, što je bio odgovor na Zahiragićevu jučerašnju konstataciju u Skupštini Kantona Sarajevo da će podnijeti ostavku ako mu se “pokaže 20 trolejbusa koje smo platili kreditom, bilo gdje – parkirane ili neparkirane”. Zahiragić smatra da Šteta “ne može sakriti da nisu svi stigli”.

“Bjeloruski trolejbusi, čija isporuka je kasnila, iako će ih građani godinama plaćati kroz kredit, nisu kupljeni da stoje u garaži, nego da budu u saobraćaju. Nažalost, svega nekoliko njih je u saobraćaju. Prije nekoliko dana je stigao još jedan dio njih, što mi je jučer rekao ministar, a i što sam vidio na fotografiji koju je objavio ministar Šteta i to me iskreno raduje. Međutim, ma iz kojeg ugla ih ministar Šteta fotografisao, ne može sakriti da još uvijek nisu svi stigli, a trebali su, još prošle godine”, tvrdi Zahiragić.

Osvrnuo se i na ostavku koju je spomenuo u posljednjem skupštinskom obraćanju.

“Rekao sam, u istoj rečenici kao onaj dio koji su mediji svjesno istakli, da ću podnijeti ostavku ako su svi trolejbusi, koji su ugovoreni i koje smo platili, stigli. Svi ugovoreni trolejbusi još nisu stigli. Nadam se brzo hoće, jer plaćeni su veliki novac”, istakao je.

Zastupnik SDA je naveo da je Šteta “najavio da će podnijeti ostavku ako ne završi prvi dio rekonstrukcije pruge do augusta prošle godine”.

“Naravno, ni završene pruge, ni ostavke”, dodaje.

https://www.facebook.com/watch/?v=729079328784483

Podsjećamo, resorni ministar je u oktobru prošle godine u izjavi za Klix.ba najavio da će do kraja 2022. biti isporučeno 25 vozila, a da će početkom ove godine biti isporučeno preostalih 10 vozila.

Ranije je isticao da su postojali problemi u isporuci usljed agresije Rusije na Ukrajinu. Vozila su koštala 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Šteta je nabavku trolejbusa pokrenuo 2019., u prvom ministarskom mandatu.

 Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button