SvijetZanimljivosti i zabava

Jeste li čuli za kuću u oblacima? Izgrađena je s jednom neobičnom namjenom


Selo Thorpeness u Ujedinjenom Kraljevstvu skriva jednu neobičnu 100-godišnju građevinu, poznatu kao “kuća u oblacima”. Iako izgleda kao kuća, riječ je o vodenom tornju izgrađenom 1923. godine, a kako mještani nisu htjeli uništiti estetiku sela, toranj su pretvorili u prelijepu kućicu s krovom među oblacima.

Kuća u oblacima skriva bogatu historiju, a djelomično je bila uništena tokom Drugog svjetskog rata. Nakon renovacije kapacitet vodenog tornja iznosio je 30 hiljada litara umjesto originalnih 50 hiljada litara.

Selo je 1977. godine priključeno na mrežu vodovodnih instalacija pa je tako nestala originalna namjena građevine, ali toliko je prirasla srcu mještana da su je odlučili zadržati.

Neobično imanje postalo je turistička atrakcija te je prenamijenjeno u te svrhe. Kuća sadrži ukupno pet spavaćih soba, koje se mogu unajmiti, te sobu za igre, prostoriju za crtanje, kuhinju, blagovaonicu i platformu s pogledom koji oduzima dah.

Koliko je ova kućica popularna destinacija za odmor, govori i činjenica da je rezervisana za sljedećih nekoliko mjeseci.Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button