SvijetZanimljivosti i zabava

U ovom gradu padne najviše snijega na svijetu. Pogledajte kako izgleda život u njemu (FOTO)


Grad Aomori u Japanu, smatra se mjesto s najviše snježnih padavina na svijetu.

CNN piše da ovaj grad svake godine pogađaju jake mećave i ledene oluje. Ekstremne snježne padavine uzrokuju hladni sibirski vjetrovi koji dolaze iz pravca sjeverozapada te uzrokuju ubrzano stvaranje oblaka. Zbog niskih temperatura u gradu, umjesto kiše, potom padne snijeg.

Možda će Vas zanimati i:

Welcome To The ‘Roof Of Japan’, The Snowiest Road In The World

Aomori i okolna mjesta su tako tijekom cijele zime prekriveni debelim slojem snijega, koji se zadržava sve do aprila. Navodi se kako svake godine u prosjeku padne 7.9 metara snijega. Snježni nanosi nekada su toliko visoki da blokiraju ljudima izlaz iz kuća, a ulice u središtu grada su zaleđene.

“Ovdje je stalna borba svaki dan”, ispričala je jednom prilikom za CNN Julia Minatoya, jedna od stanovnica ovog grada. Svakodnevno čišćenje snijega lopatama u Aomori je nezaobilazna pojava među stanovnicima tokom zimskih mjeseci.

Međutim, unatoč velikoj količini snijega, Aomori se zimi ne zatvara. Mnogi turisti dolaze na skijanje i ostale sportske aktivnosti.

Osim Aomorija, među najsnježnije gradove na svijetu ubrajaju se i Sapporo, Akita i Toyama u Japanu, St John, Quebec i Saguenay u Kanadi, Syracuse, Rochester i Buffalo u SAD-u.

 Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button