KulturaValter Tuzlanski

Zlatnog medvjeda u Berlinu dobio dokumentarni film


Nagradu za najboljeg reditelja dobio je francuski reditelj Philippe Garrel za film Le grand chariot. Srebreni medvjed za najbolji scenarij dodijeljen je scenarističkom timu filma Music njemačke rediteljice Angele Shanelec.

Možda će Vas zanimati i:

Nagradu za vanredno umjetničko dostignuće dobio je film italijanskog reditelja Giacomoa Abbruzzesea Disco Boy.

Na ovogodišnjem Berlinaleu Zlatnog medvjeda za životno djelo dobio je američki reditelj Steven Spielberg.

Prikazano je 287 filmova iz 67 zemalja. Za neku od glavnih nagrada konkuriralo je 19 filmova prikazanih u takmičarskoj sekciji. Ovogodišnji, 73. Berlinale prvi je put nakon dvije godine održan bez pandemijskih ograničenja.

Berlinale završava u nedjelju danom rezervisanim za projekcije za široku publiku. Berlinski filmski festival, uz festivale u Cannesu i Veneciji, spada među tri najvažnija filmska festivala.

Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea dobio je francuski dokumentarni film reditelja Nicolasa Philiberta ‘Sur l’Adamant’, objavljeno je u subotu navečer u Berlinu

‘Vi niste pri sebi!’, rekao je redatelj Nicolas Philibert nakon što mu je predsjednica ovogodišnjeg međunarodnog žirija, američka glumica Kristen Stewart, predala Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Film ‘Sur l´Adamant’ (‘Na Adamantu’) tematizira svakodnevicu na jednom brodu smještenom na Seini u Parizu na kojem se nalazi klinika za mentalno bolesne osobe.

Srebrnog medvjeda – veliku nagradu žirija, dobio je njemački reditelj Christian Petzold za film ‘Crveno nebo’, a nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je španjolskoj glumici Sofiji Otero za ulogu dječaka u filmu ‘20.000 vrsti pčela’.

00:20

Nagradu za najboljeg redatelja dobio je francuski redatelj Philippe Garrel za film ‘Le grand chariot’.

Srebrni medvjed za najbolji scenarij dodijeljen je scenarističkom timu filma ‘Music’ njemačke redateljice Angele Shanelec.

Nagradu za izvanredno umjetničko dostignuće dobio je film talijanskog redatelja Giacomoa Abbruzzesea ‘Disco Boy’ u kojem glumi i hrvatski glumac Leon Lučev.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button