SvijetVijesti

Njemačka obavještajna služba: Putin nije za pregovore i kraj rata, on želi vojnu pobjedu

Više od godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, Kremlj ne pokazuje nikakav znak da je otvoren o okončanju sukoba, a ruski predsjednik Vladimir Putin želi kraj postići na bojnom polju, saopćila je njemačka obavještajna služba.

“Nema nikakvih naznaka da je Putin voljan postići mirovni sporazum,” rekao je šef njemačke vanjske obavještajne službe BND Bruno Kahl za njemačku medijsku grupu Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

“Putin je sada zainteresiran za okončanje sukoba na bojnom polju i ostvarivanja što je moguće više prednosti tamo kako bi onda možda diktirao mirovni sporazum pod svojim uslovima u nekom trenutku u budućnosti,” rekao je šef njemačke obavještajne službe.

Kahl je dodao da je Rusija sposobna poslati još puno vojnika na front, te da je od 300.000 vojnika koji su mobliizirani prošle godine, jedan dio na obuci, a drugi su poslani na prve linije.

“Rusija ima mobilizacijski potencijal do milion muškaraca. Uprkos brojčanoj prednosti Rusije, Ukrajina se još uvijek može vrlo učinkovito braniti od snaga Moskve. No ovo je teška borba na duge staze i bit će uspješna na ukrajinskoj strani samo ako se podrška Zapada zaista održi,” rekao je Kahl i dodao kako se trenutno u Ukrajini vodi brutalan rat rovovskog tipa.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button