TuzlaTuzlanski kantonValter Tuzlanski

Upozorenje iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona i zabrani loženja vatre

Kantonalna uprava civilne zaštite upozorava na zabranu loženja otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume (član 20. Zakona o šumama, “Službene novine TK”, broj: 7/17). Fizičko lice koje loži vatru suprotno propisanoj odredbi može biti kažnjeno novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM (član 59. navedenog zakona). Također, Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine propisane su kazne zatvora i novčane kazne u slučaju da požar prouzrokuje veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote.

Apelujemo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike, kao i pravna lica da se pridržavaju zakonskih odredbi, da se vatra ne pali na nedozvoljenim mjestima, jer mala nepažnja može uzrokovati velike posljedice.

Možda će Vas zanimati i:

Mole se građani da ukoliko uoče šumski požar ili požar koji prijeti da će se prenijeti na šumu, ODMAH o tome obavijeste vatrogasnu jedinicu na broj 123, policijsku stanicu na broj 122 ili civilnu zaštitu na broj 121. Pravovremena reakcija veoma je važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button