SvijetTehnologijaZanimljivosti i zabava

U Beču pametna električna brojila štede novac građana
U glavnom gradu Austrije već je polovina, odnosno 8.000 brojila električne energije, zamijenjeno pametnim brojilima. Zahvaljujući tome, potrošači već mogu kontinuirano pratiti svoju potrošnju električne energije, a oslobođeni su i godišnjih očitavanja.

Operateri sistema električne energije u Evropskoj uniji moraju do 2024. godine zamijeniti 80 posto brojila digitalnim mjeračima potrošnje električne energije. Austrija je do sada zamijenila 95 posto brojila.

Bečka kompanija Wiener Netze je zamijenila polovinu od oko 1,6 miliona brojila. U jednom bečkom okrugu postavljeno je 800.000 novih brojila.

Digitalna električna brojila igraju ključnu ulogu na putu ka energetski efikasnoj budućnosti i donose mnoge prednosti potrošačima.

Pametna električna brojila iz Srbije | Smartlife | Energija

Član gradske vlade za finansije, privredu, rad, međunarodne odnose i javna preduzeća Peter Hanke je kazao da se pametna brojila mogu integrirati i u sisteme pametne kuće, pa se cijeli energetski sistem stana može pratiti i prilagoditi trenutnim potrebama.

– Na primjer, više nikada ne morate čekati očitavanje, potrošnju električne energije možete pratiti kontinuirano i besplatno putem internet portala Wiener Netze, a oni građani koji imaju mali solarni sistem mogu tačno pratiti koliko je energije utrošeno i vraćeno u mrežu – kaže Hanke.

Pametna brojila imaju raznih prednosti ne samo za potrošače, već i za mrežnog operatera. Zahvaljujući podacima koje daju, moguće je, na primjer, mnogo preciznije predvidjeti maksimalan porast ili pad potrošnje, što električnu mrežu čini mnogo stabilnijom.

Wiener Netze je najveći austrijski kombinovani mrežni operater, koji se bavi distribucijom struje, plina, grijanja i telekomunikacija u Beču i dijelovima Donje Austrije i Burgenlanda. Godišnje troši 300 miliona eura na održavanje i razvoj mreže i ima više od dva miliona korisnika, javlja Eurocomm PR Sarajevo.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button