PolitikaSvijet

Stoltenberg: Vrijeme je da Turska ratificira kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da je “vrijeme sada” da Turska ratificira zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanje odbrambenom savezu.

Stoltenberg je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom nakon što je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ove sedmice rekla da očekuje da sve članice NATO-a ratifikuju kandidature “bez daljeg odlaganja”.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, a njihove kandidature za članstvo su ratificirali svi saveznici osim Mađarske i Turske.

Turska se naširoko smatra glavnim smetnjama, a predsjednik Tayyip Erdogan je naznačio da bi njegova zemlja mogla ratifikovati zahtjev Finske, a da to ne uradi i sa Švedskom.

Turska kaže da Švedska ima članove Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska, Evropska unija i drugi smatraju terorističkom grupom.

Prošlog mjeseca Turska je obustavila razgovore sa Švedskom i Finskom o njihovim zahtjevima nakon protesta tokom kojeg je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke Hard Line, spalio primjerak Kurana ispred turske ambasade u Stockholmu.

Stoltenberg je opisao protest zbog spaljivanja Kurana kao “sramotan čin” i da je švedska vlada pokazala čvrst stav protiv protesta pto je za svaku pohvalu.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button