BiH

Tuzlanski Merhamet nastavlja sa prikupljanjem grijalica, agregata, deka i vreća za spavanje
Regionalni odbor “Merhameta” Tuzla, uvažavajući upute Amabasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, privremeno je obustavio prikupljanje odjeće, obuće i drugih potrepština za stanovništvo Turske i Sirije koje je nastradalo u razornom zemljotresu.

– Prikupljene su ogromne količine i neophodno je izvršiti sortiranje i slanje robe u Tursku i Siriju. Samo u našem centralnom magacinu imamo robe za dva šlepera, a danas ćemo sa terena dobiti informacije koliko je robe prikupljena na svim našim punktovima i u džematima jer akciju realizujemo sa Islamskom zajednicom. I dalje prikupljamo grijalice, agregate, deke i vreće za spavanje jer su to artikli koji su prijeko potrebni ugroženom stanovništvu – izjavio je za Fenu Mensura Husanovović, direktorica RO “Merhamet” Tuzla.

Možda će Vas zanimati i:

Nastavlja se sa prikupljanjem novčane pomoći putem humanitarnih kasa postavljenih u tržnim centrima i različitim prodajnim objektima širom tuzlanske regije označenih prigodnim plakatom.

I iz Crvenog križa Tuzlanskog kantona apelovali su na građane da prikupljaju isključivo novu robu i to: šatore, deke, stolice na rasklapanje, kreveti na rasklapanje, vreće za spavanje i grijalice.

Zbog komplikovanog i dugotrajnog transporta, preporučuje se građanima da koriste humanitarni broj telefona 17023 i pozivom na isti doniraju 2,00 KM jer će na taj način najbrže pomoći stradalima u zemljotresu.

U Tuzlanskom kantonu je pokrenuta velika humanitarna akcija pod nazivom “Djeca djeci”, za pomoć djeci u ugroženim područjima Turske i Sirije.

Humanitarna akcija je dobrovoljna, a pakete će pripremati djeca u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

Akcija prikupljanja paketića će trajati do 23. februara 2023. godine, nakon čega će partnerska humanitarna organizacija ministarstva iste preuzeti sa određenih punktova i dalje distribuirati u krizna područja.

Prvi šleperi pomoći ugroženom narodu Turske i Sirije krenuli su iz Tuzlanskog kantona, a svoje kapacitete na raspolaganje su stavile i privatne kompanije koje se bave transportom i drugim djelatnostima.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button