SportTuzlanski kanton

Gračaničke “Barbie” rukometašice velikog srca

Sportašice
Škola rukometa za djevojčice “Barbie” Gračanica, osnovana je u jeku pandemije Koronavirusa u ljeto 2020. godine.  Danas svojim aktivnostima pomažu djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Cilj pokretanja ove škole bio je da se djevojčicama iz Gračanice omogući treniranje rukometa. S obzirom da do tad jako dugo vremena nije bilo ženskog rukometnog kolektiva. Na prvom treningu bilo je 18 djevojčica, planirano je da se treninzi održavaju tokom ljetnog raspusta i da se završi sa početkom školske godine.
Međutim, u septembru 2020. Škola je okupljala 40 “Barbie” rukometašica i niti trener, niti su roditelji imali hrabrosti reći djevojčicama da je tu kraj. Kako je škola rukometa za djevojčice došla do svih sadašnjih uspjeha, doznajemo od trenera i predsjednika Škole rukometa za djevojčice “Barbie”.

Kameleon: Šta se desilo u septembru 2020., s obzirom da je tad bila prekretnica za Školu rukometa?

Mevludin Šabić: Ponudio sam roditeljima tada da nastavimo pa ćemo vidjeti kako i šta dalje. I nastavili smo tu priču. Danas smo već izrasli u jedan kolektiv sa preko 50 djevojčica, uglavnom osnovnoškolskog uzrasta i vratili smo ženski rukomet u Gračanicu.

Kameleon: Kako se finansira Škola rukomenta “Barbie”, s obzirom da je škola besplatna i da se ne plaća članarina?

Mevludin Šabić: Prvih godinu i po dana sam ja radio sam kao trener bez naknade, poslije se uključio još jedan trener, inače smo obojica bivši rukometaši. Danas radimo nas dvojica također bez ikakve naknade. Svi koji pomažu radu ove škole, to čine na volonterskoj bazi. Po tome smo jedinstveni ne samo na području Gračanice, nego i šire. Što se tiče finansiranja, to činimo od donacija prijatelja škole, koji su u ovom projektu vidjeli jednu lijepu priču, a pomažu također i roditelji koji žele, mogu i hoće. Mi smo ostavili mogućnost da se novac uplaćuje na račun, tako da djevojčice ne znaju da li njihovi roditelji uplaćuju ili ne uplaćuju novac, da li mogu ili ne mogu i koliko se uplaćuje. Također, prijavljivali smo se na Javne pozive Grada Gračanica, i tu smo dobili određeni dio sredstava, koji nažalost nije dovoljan, ali evo nadamo se da će ove godine biti bolje.

Kameleon: Da li se mogu građani uključiti i finansijski pomoći radu ove škole?

Mevludin Šabić: U rad škole mogu se uključiti svi ljudi koji to žele. Kada je u pitanju utrošak novčanih sredstava, maksimalno stojimo na raspolaganju da na najtransparentniji način pokažemo gdje i na šta ta sredstva idu. Naša pobjeda nije ona sa golom više, naša pobjeda je naše druženje, naša putovanja. Mi smo specifična škola, jer nam rezultat nije prioritet. Naš prioritet je uključivanje što većeg broja djevojčica u sport. Također, jedna od naših aktivnosti je i humanitarni rad, na što smo ponosni.

Kameleon: Pomenuli ste humanitarni rad, Škola rukometa za djevojčice “Barbie” je promotor fondacije “Srce za djecu”, kakve aktivnosti tu provodite?

Mevludin Šabić: Da, mi smo promotori fondacije “Srce za djecu” i na to smo jako ponosni. Do sad smo proveli niz akcija na prikupljanju sredstava za rad ovog udruženja koje pomaže liječenje teško oboljele djece u Bosni i Hercegovini. Ta djeca koja su teško bolesna, trebaju našu pomoć, a djeca koja su zdrava treba da znaju da postoje njihovi vršnjaci koji trebaju njihovu pomoć.

Rad i aktivnosti mladih rukometašica možete pratiti na njihovoj fb stranici: Škola rukometa za djevojčice , a Kameleon im želi još mnogo uspjeha u daljem radu.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button