SvijetZanimljivosti i zabava

Američki ambasador: Srbija se treba pridružiti sankcijama protiv Rusije
Američki ambasador u Beogradu Christopher Hill izjavio je u srijedu navečer da se Srbija treba pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije, ocijenivši kako je to u njezinom interesu jer se u tome razlikuju pogledi Beograda i Bruxellesa prema Moskvi.

“Zlu se treba suprotstaviti, a Europska unija to radi”, rekao je Hill na Općoj skupštini Američke gospodarske komore u Srbiji.

Hill je, konstatirajući da građani Srbije imaju iskustva s međunarodnim sankcijama, naveo kako postoje razlike između EU-a i Srbije, a jedna je odbijanje Beograda da uvede sankcije Moskvi.

Potrebno je da Srbija radi u skladu sa svojim interesima i pridruži se EU. Srbija ima pravo željeti se priključiti EU, napomenuo je Hill, dodavši kako  proces ulaska u Uniju “zahtijeva strpljenje”.

Christopher Hill: Važna nam je evropska budućnost Srbije - Kalesijski.ba

Američki diplomat smatra kako moralni kompas Srbije treba biti usmjeren prema Zapadu jer je Srbija dio Europe. Rješenje kosovskog problema vidi kao važno pitanje ne samo za Beograd i Prištinu, već i za Uniju.

Podsjetio je kako ni poslije desetljeća od potpisivanja Briselskog sporazuma (u travnju 2013.) projekat formiranja Zajednice srpskih općina na Kosovu nije završen, dodao je kako postizanje dogovora ovisi o trudu, upornosti i kreativnosti Beograda i Prištine.

Za Beograd je formiranje ZSO ključna točka za nastavak i napredak dijaloga s Prištinom, dok kosovske vlasti tu asocijaciju vide tek nakon uzajamnog priznanja, ali ne kao monoetničku već sukladnu Ustavu Kosova, prenosi Hina.

Hill je u srijedu navečer pred gospodarstvenicima poručio i kako je interes stranih ulagača i Washingtona snažnija i stabilnija Srbija. Budućnost Srbije je članstvo u EU, to nema alternativu, naglasio je ameerički veleposlanik u Beogradu.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button