SvijetVijesti

Rusija dovršila gradnju zaštitnih struktura oko nuklearke Zaporožje


Izgradnja zaštitnih struktura za ključne objekte u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine privodi se kraju, javila je u utorak ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na savjetnika šefa ruskog operatera nuklearnih elektrana.

Nuklearku u Zaporožju, najveću u Evropi, zauzele su ruske trupe u martu prošle godine, u prvim danima invazije na Ukrajinu.

Možda će Vas zanimati i:

I dalje je blizu linija fronta i više puta je bila na udaru vatre, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

– Izgradnja inženjerskih i građevinskih objekata, koji su dizajnirani da pruže dodatnu zaštitu važnim infrastrukturnim objektima nuklearne elektrane, uključujući i one koji se odnose na skladištenje radioaktivnih materijala, u fazi je dovršenja – navodi TASS riječi Renata Karče iz ruske nuklearne elektrane i operatera ruske državne energetske firme Rosenergoatoma.

Karča nije pružio nikakve druge detalje o strukturama. Rusija je u decembru saopćila da je postavila štit iznad skladišta istrošenog nuklearnog otpada u elektrani.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) radila je na uspostavi zaštićene zone oko elektrane, ali je u ovoj godini navela da je posredovanje oko dogovora o zoni sve teže.

Karča je rekao da nije bilo granatiranja elektrane od početka godine, prenosi Reuters.Izvor
FENAReuters

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button