SvijetVijesti

Vlasti Italije upozorile građane na mogući cunami nakon zemljotresa u TurskojVlasti u Italiji upozorile su na potencijalni rizik od cunamija na obali zemlje. Dužnosnici su pozvali građane u obalnim područjima da se presele u viša područja i pričekaju detaljnije informacije lokalnih vlasti.

Nadzorna služba Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra rekla je Reutersu da procjenjuje rizik od cunamija.

U saopćenju objavljenom jutros stoji: “Na temelju podataka koje je obradio Ingv Centar za uzbunjivanje od cunamija (CAT), Odjel za civilnu zaštitu izdao je upozorenje na moguće valove cunamija koji će stići do italijanske obale nakon potresa magnitude 7,8 sa epicentrom između Turske i Sirije u 02.17. Preporučuje se udaljiti se od obalnih područja, doći do viših obližnjih područja i pridržavati se uputa lokalnih vlasti.”

Zemljotres kojeg je američka geološka služba procijenila da je jačine 7,8 stepeni Richtera, pogodio je jug Turske i sjever Sirije, a osjetio se do Libana.

Prema dosadašnjim podacima u ove dvije države poginulo je 118 osoba, a više stotina je povrijeđeno. U toku je spašavanje, a Turska je zatražila međunarodnu pomoć u vidu službi za pretragu i spašavanje u urbanom području.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button