SvijetVijestiZanimljivosti i zabava

Britanija suočena sa najvećim štrajkom zdravstvenih radnika u historiji NHS-a
Britanija se u ponedjeljak suočava s najvećim štrajkom zdravstvenih radnika ikad, dok desetine hiljada medicinskih sestara i radnika hitne pomoći demonstrativno napuštaju radna mjesta u eskalirajućem sporu o platama za koji je ministar zdravlja rekao da će dodatno opteretiti Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS).

Medicinske sestre i radnici hitne pomoći štrajkuju od kraja prošle godine u odvojenim štrajkovima, ali demonstrativno napuštanje radnih mjesta u ponedjeljak koji uključuje oba sektora, uglavnom u Engleskoj, predstavlja najveći štrajk u 75-godišnjoj historiji NHS-a.

Možda će Vas zanimati i:
NHS nurses and other medical workers strike over pay, in London
REUTERS/Peter Nicholls

Jedan od najpoznatijih britanskih ljekara Stephen Powis rekao je da će štrajk ove sedmice, u kojem će fizioterapeuti napustiti radna mjesta u četvrtak, najvjerovatnije uzrokovati najveći poremećaj do sada.

Zdravstveni radnici zahtijevaju povećanje plata koje odražava najgoru inflaciju u Britaniji u posljednje četiri decenije, dok vlada kaže da bi to bilo nepriuštivo i da bi izazvalo veći rast cijena, a zauzvrat povećalo kamatne stope na kredite i hipoteke, javlja Reuters.

Oko 500.000 radnika, mnogi iz javnog sektora, štrajkovalo je od prošlog ljeta, dodajući pritisak na premijera Rishija Sunaka da riješi sporove i ograniči prekid rada javnih službi kao što su željeznice i škole.

NHS nurses and other medical workers strike over pay, in London
REUTERS/Peter Nicholls

Ministar zdravlja Steve Barclay pozvao je ljude da nastave da pristupaju hitnim službama i prisustvuju sastancima osim ako nisu otkazani, ali je naglasio da će doći do poremećaja.

– Uprkos mjerama vanredne situacije, štrajkovi hitne pomoći i sindikata medicinskih sestara ove sedmice neizbježno će uzrokovati daljnja kašnjenja za pacijente koji se već suočavaju s dužim čekanjima. Održao sam konstruktivne razgovore sa sindikatima o plaćama i pristupačnosti i nastavljam da ih pozivam da prekinu štrajk – rekao je u izjavi.

Sharon Graham, liderka sindikata Unite, rekla je u nedjelju za BBC da želi da Sunak dođe za pregovarački sto.

– Ova vlada dovodi živote u opasnost – rekla je ona.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button