Valter Tuzlanski

EMBARGO NA UVOZ RUSKE NAFTE STUPIO NA SNAGUEmbargo na uvoz ruske nafte stupio je 5. februara na snagu.

U junu prošle godine zemlje EU dogovorile su paket sankcija kojim se zabranjuje kupovina, uvoz i transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije. Nakon šestomjesečnog prelaznog perioda embargo na sirovu naftu stupio je na snagu 5. decembra.

Prelazni period za uvođenje embarga na uvoz naftni derivata trajao je dva mjeseca duže, što znači da je danas stupio na snagu. Sirova nafta koja se isporučuje cjevovodima i dalje podleže privremenom izuzeću. To podrazumijeva da zemlje članice koje zbog geografskog položaja zavise od ruske nafte mogu da nastave da je snabdijevaju cjevovodima. Primjeri takvih članica EU su Mađarska i Slovačka.

U suprotnom, oni ne mogu izvoziti ovu sirovu naftu ili naftne derivate u druge zemlje članice ili treće zemlje. Početkom decembra, zajedno sa embargom na uvoz većine ruske sirove nafte, stupio je na snagu limit cijena sirove nafte koju Moskva izvozi u treće zemlje. Članice EU postavile su ga na 60 dolara po barelu od 159 litara, slažući se sa grupom G7 i nekim drugim partnerima.

EU, grupa G7 i Australija su u petak zaključile i sporazum o uvođenju ograničenja cijena za naftne derivate koje Rusija izvozi u zemlje širom svijeta. Za derivate koji su skuplji od sirove nafte, gornja granica je određena na 100 dolara za barel od 159 litara, a za jeftinije 45 dolara. Ove dvije kapice su na snazi od danas.

Radiokameleon.ba/AGENCIJEKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button