TuzlaTuzlanski kantonValter Tuzlanski

Treći odlazni terminal Tuzlanskom aerodromu donosi nove letoveTreći odlazni terminal, odnosno gate, na Međunarodnom aerodromu Tuzla preduslov je kompanije Wizz Air za dolazak trećeg baznog aviona ovog zračnog prijevoznika.

Za spomenuti terminal postavljen je kamen temeljac, a izgradnja trećeg gatea trebala bi trajati šest mjeseci.

Ovaj aerodrom postao je strateški važan objekat za Tuzlanski kanton, a otvaranjem novog odlaznog terminala stvara se bitan preduslov kako za povećanje obima poslovanja postojećih aviokomapnije tako i za dolazak novih.

Međunarodni aerodom Tuzla prošlu godinu završio je uspješno sa 460.000 prevezenih putnika. Ni 2023. godina nije krenula ništa slabije, pa je već u januaru prevezeno 57.000 putnika. Sve to bio je dovoljan razlog da se krene s projektima proširenja, odnosno izgradnjom trećeg gatea, čija vrijednost se procjenjuje na 1.060.000 KM.

“Kada vidimo da je menadžment opredijeljen da ide putem napretka, da nam sam prezentuje određene ideje i vizije aerodroma u Tuzli, onda nemamo izbora nego da to kao odgovorna Vlada i pratimo”, kazao je premijer TK-a Irfan Halilagić.

“Wizz Air je više puta ponovio uslov za dovođenje trećeg baznog aviona – izgradnju trećeg odlaznog gatea”, navodi Dževad Halilčević, v. d. direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla.

A unutrašnji radovi na izgradnji atrijuma aerodroma privode se kraju, dok će oni vanjski sačekati ljepše vrijeme. Pored izgradnje novog odlaznog terminala, Međunarodni aerodrom Tuzla u ovoj godini ima u planu i druge projekte.

“Ovih dana se očekuje otvaranje radova na parkingu sa 16.500 kvadratnih metara ili 312 parking pozicija, čime će se u velikoj mjeri dobiti na modernom izgledu aerodroma i, što je najvažnije, na funkcionalnosti i bržoj frekvenciji putnika i vozila”, dodaje Halilčević.

“U budžetu Tuzlanskog kantona predvidjeli smo sredstva u iznosu od milion i 880 hiljada KM, koje će biti na raspolaganju menadžmentu Međunarodnog aerodroma u Tuzli za njihove naredne buduće projekte”, navodi premijer.

A plan ovog aerodroma za 2023. godinu je 600.000 putnika. Trenutno kompanija Wizz Air saobraća prema 14 destinacija Zapadne Evrope, a Ryanair prema tri destinacije. A kako su letovi ovih niskobudžetnih kompanija postali izuzetni primamljivi za građane, menadžment aerodroma pregovara uvođenje novih letova za destinacije koje do sada nisu bile zastupljene s Međunarodnog aerodroma Tuzla. (federalna.ba)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button