Valter Tuzlanski

Treba li auto prati zimi tako često? Mišljenja su različita, a evo šta kažu stručnjaci
reba li zimi prati auto i koliko često? Različita su mišljenja o pranju automobila zimi.

Od dobronamjernih preporuka da što češće posjećujete autopraonicu do savjeta da ih izbjegavate jer tako možete ošteteti auto. Tako se navode teorije da je opasno prati auto zimi jer se voda za sapiranje može zalediti na njemu pa ošteti lak i boju. Pored toga, po teorijama, šteti mu i zbog soli na cesti koja se posipa.

Možda će Vas zanimati i:

Prema savjetima njemačkog ADAC-a, auto treba prati zimi jednako često kao i u ljetnim mjesecima. Dakle, perite ga prema vlastitoj percepciji čistoće. Odnosno kada imate osjećaj da je vrijeme za pranje.

Iako se nameće teza da je automobil zbog mokrih cesta i soli zimi skloniji koroziji, to je istina samo u slučaju već prethodno oštećenih dijelova. Novi i očuvani automobili bez problema odbijaju napade prljavštine.

No, postoji li opasnost pranja automobila zimi?

Da, postoji.

Posebno pri ekstremnim temperaturama od minus 10 i niže jer tada topla voda ‘udara‘ u dijelove auta koji su upravo bili izloženi ledenoj hladnoći. Iako gumenim i plastičnim dijelovima neće biti ništa, prethodno oštećene ili ponovno obojane lakirane površine mogle bi stradati.

Napomena za kraj: prije ulaska u autopraonicu uklonite sve ostatke snijega i leda jer ih četke mogu povući poput brus-papira preko karoserije i napraviti vidljivu štetu.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button