Svijet

Izraelski avioni napali Gazu u odgovoru na palestinsku raketnu vatru
Izraelski avioni napali su u četvrtak Gazu, kao odgovor na palestinsku raketnu vatru, nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države pozvale na smirivanje, ali nije bilo neposrednih znakova šire eskalacije nasilja nakon višednevnih napetosti.

Bez izvještaja o ozbiljnim žrtvama, razmjena je slijedila poznati obrazac koji je signalizirao da nijedna strana ne traži širi sukob.

Pored toga, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich rekao je da će Izrael, koji prikuplja poreze u ime Palestinske vlasti, koristiti 100 miliona šekela (29 miliona dolara) iz fondova za obeštećenje žrtvama napada naoružanih Palestinaca, nasuprot stipendijama koje Palestinske vlasti isplaćuju porodicama napadača.

Nije bilo komentara iz Palestinskih vlasti.

Vojska je saopćila da su njeni zračni napadi bili usmjereni na lokacije za proizvodnju raketa i oružja koje koristi Hamas, naoružana grupa koja kontrolira blokirani priobalni pojas, kao odgovor na lansiranje rakete u srijedu.

Nijedna palestinska grupa nije preuzela odgovornost za raketnu vatru u srijedu.

Snažne eksplozije potresle su zgrade i obasjale noćno nebo iznad Gaze, dok su se sirene oglasile u izraelskim gradovima i selima oko pojasa Gazre, upozoravajući na dolaznu raketnu paljbu u četvrtak prije zore.

Demokratski front za oslobođenje Palestine (DFLP) saopćio je da je ispalio neke od raketa kao odgovor na zračne napade i “sistematsku agresiju” nad palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima.

Razmjena vatre naglasila je napetosti između Izraela i Palestinaca nakon što je palestinski naoružani napadač ubio sedam ljudi u blizini sinagoge na periferiji Jerusalema, a izraelska racija na Zapadnoj obali ubila je deset Palestinaca, među kojima i osam militanata.

Prošla godina najsmrtonosnija je u duže od decenije na Zapadnoj obali, s nasiljem koje je stalno eskaliralo nakon niza smrtonosnih palestinskih napada u Izraelu, koji su izazvali pojačane izraelske napade na naoružane ljude.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je obje strane da ublaže napetosti nakon završetka posjete regiji u utorak, tokom koje je ponovo potvrdio podršku Washingtona za dvodržavno rješenje višedecenijskog sukoba.

Visoki američki diplomata za Bliski istok Barbara Leaf i američki specijalni predstavnik za palestinska pitanja Hady Amr ostali su da nastave razgovore o deeskalaciji između strana, i trebali su se sastati s palestinskim zvaničnicima u četvrtak.

Gaza
Gaza tokom sinoćnjeg napada

U Gazi su se aktivisti okupili u znak podrške ženama zatvorenicima koje drži Izrael nakon što je krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, koji nadgleda zatvorsku službu, rekao da će nastaviti s planovima za pooštravanje uslova za palestinske zatvorenike.

Ben-Gvir je obećao suzbijanje “beneficija i povlastica” koje se nude palestinskim zatvorenicima i naredio da se u nekim zatvorima smanje pogodnosti, uključujući peći za kruh koje koriste zatvorenici.

Zvaničnik Hamasa Mushir Al-Masri, koji je prisustvovao skupu, rekao je za Reuters da su posljednje odluke Ben Gvira “dolile ulje na vatru”.

– Pitanje zatvorenika je oduvijek bilo na dnevnom redu palestinskog otpora, a krici zatvorenica u zatvorima cionističkog neprijatelja riskiraju tešku konfrontaciju u kojoj palestinski otpor neće stajati s lisicama na rukama – rekao je Masri.

Pored toga, zvaničnik Islamskog džihada koji podržava Iran, rekao je da će delegacija iz političkog ureda grupe, predvođena šefom frakcije u egzilu Ziyadom al-Nakhalom, posjetiti Kairo u petak radi razgovora koji će također uključivati palestinsko-izraelski sukob .

Zvaničnik, koji je tražio da ostane neimenovan, rekao je da je posjeta zakazana prije najnovijeg nasilja, ali je dodao da će se o trenutnoj eskalaciji u Gazi i na Zapadnoj obali neizbježno razgovarati.

Kairo je također pozvao šefa Hamasa Ismaila Haniyeha, koji trenutno živi između Katara i Turske, na odvojene razgovore naredne sedmice, rekao je palestinski zvaničnik upoznat s egipatskim posredovanjem, prenosi Reuters.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button