BiHU fokusu

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN: Ne zaboravimo one koji su u nevolji i kojima naša pomoć i pažnja može biti veliko olakšanje i utjeha













Vjernici islamske vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana.

Klanjanjem bajram-namaza muslimani u našoj zemlji jutros su dočekali Ramazanski bajram. Nakon tradicionalnog čestitanja ovog blagdana riječima “Bajram šerif mubarek olsun”, vjernici su se iz džamija uputili kućama, a potom i na mezarja kako bi uputili dovu za svoje umrle. Potom su krenuli u obilazak svojih porodica, rođaka, komšija i prijatelja.

“Zamolit ću vas da se na Bajram ophodite s mnogo ljudske dobrote sa starijima, i da pokažete vrijednost samilosti prema mlađima. U tome nam je najbolji uzor naš poslanik Muhammed, alejhisselam. U poštovanju starijih nahodi se mudrost života, a u brizi i odgovornosti za mlađe naša je dalekovidost. U danima jedinstvene bajramske radosti nipošto ne zaboravimo ni one koji su u nevolji i kojima naša pomoć i pažnja može biti veliko olakšanje i utjeha. Svima vam upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama i želim vam puno sreće i napretka – svakog dobra. Podijelimo bajramsku radost sa svojim komšijama i prijateljima”, rekao je muftija tuzlanski, Vahid ef. Fazlović.

Ramazanski bajram traje tri dana i obilježava kraj mjeseca posta tokom kojeg se muslimani širom svijeta, od zore pa do zalaska sunca, uzdržavaju od jela, pića i loših misli. Ibadetom i predanošću vjeri čiste svoju dušu i razum. Jedan od najznačajnijih mjeseci u godini za sve muslimane zasigurno je mjesec ramazan.

Za vrijeme Ramazanskog bajrama muslimani obilaze svoje najbliže, oblače najljepša odijela te pripremaju posebne kolače i druga jela. Ovaj blagdan predstavlja posebnu radost za djecu kojoj se dijeli bajram banka ili bajramluk. Običaj je da djeca ljube ruke starijih koji ih darivaju novcem ili slatkišima.

Osim u BiH, vjernici islamske vjeroispovijesti širom Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije i drugih zemalja počeli su danas proslavu najvećeg muslimanskog praznika, obavljanjem bajramske molitve, bajram-namaza.

Izvor: klix.ba/kameleon.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button