SvijetTehnologijaZanimljivosti i zabava

Zaradio milione dolara tako što je istu aplikaciju prodao dvaput
Discord je nedavno objavio da je preuzeo aplikaciju Gas, koja omogućava prijateljima anonimno međusobno davanje komplimenata. Isto takvo rješenje 2017. je kupio i Facebook, i to od istog autora.

Gas je aplikacija namijenjena američkim srednjoškolcima te je jako popularna među njima, a koristi se za pokretanje raznih anketa unutar iste škole u kojima učenici anonimno mogu odgovarati na pitanja o svojim kolegama.

Možda će Vas zanimati i:

Discord buys Gas, the app for compliments | Mashable

Aplikacija je specifična po tome što, za razliku od drugih društvenih mreža, promovira pozitivne informacije i pohvale među učenicima te im tako povećava samopouzdanje.

Aplikacija je lansirana u ljeto 2022., bilježi više od 10 miliona preuzimanja i oko 7 miliona dolara prihoda, a nedavno ju je kupio Discord za nepoznat iznos, treba naglasiti da je kompanija od 2020. prikupila oko 100 miliona  dolara koje namjerava uložiti u širenje izvan gejmerske zajednice te od tada cilja na kreatore i platforme koje se ne bave igrama.

Identična ideja je jednom već prodana

Ova priča je identična onoj iz 2017., kada je Facebook za višemilijunski iznos preuzeo aplikaciju TBH, potpuno iste namjene i gotovo identičnog načina rada.

TBH je o korisnicima također postavljala nasumična pitanja, primarno u pozitivnom kontekstu, a ispitanici su se o svojim kontaktima trebali izjašnjavati iskreno, dijeleći im anonimne komplimente. Facebook je TBH ugasio nakon 9 mjeseci navodeći kao razlog slab interes korisnika.

Facebook buys weeks-old app for teens to be nice to each other - BBC News

I Gas i TBH osmislio je isti čovjek – Nikita Bier, koji je prije TBH-a osmislio i pokrenuo čak 14 aplikacija, od kojih nijedna nije bila uspješna. Uspjeh, realno, nije ostvario ni TBH, ali je Bier od nje dobro zaradio. On se predstavlja kao američki poduzetnik i investitor, a bogatstvo mu se procjenjuje na oko 1.9 milionadolara.

Discord u Gasu vidi veliku priliku, smatrajući da platforma pruža mogućnost za građenje odnosa i širenje pozitivne energije, kao i da može biti mjesto smislenog okupljanja mladih. Hoće li im se investicija isplatiti ili će slijediti Facebookov neslavni primjer, ostaje za vidjeti.

 Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button