SvijetVijesti

SAD sljedeće sedmice Ukrajini šalju svoje najbolje oružje vrijedno 2 milijarde dolara
Sjedinjene Američke Države pripremaju više od 2 milijarde dolara vrijednu vojnu pomoć za Ukrajinu za koju se očekuje da će po prvi put uključivati ​​rakete većeg dometa, kao i drugo streljivo i oružje, rekli su Reutersu američki dužnosnici upoznati s tim.

Očekuje se da će pomoć biti objavljena ove sedmice, rekli su dužnosnici. Također se očekuje da uključuje opremu za podršku sistemima protivzračne odbrane Patriot, precizno navođeno streljivo i protivtenkovsko oružje Javelin, dodali su.

Jedan od dužnosnika rekao je da će dio paketa, za koji se očekuje da će iznositi 1,725 ​​milijardi dolara, doći iz fonda poznatog kao Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajine (USAI), koji omogućuje administraciji predsjednika Joea Bidena da nabavi oružje iz industrije, a ne iz zalihe oružja SAD-a.

Sredstva USAI-ja išla bi za kupovinu novog oružja, Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) koju proizvodi Boeing Co (BA.N), a ima domet od 94 milje (150 km). Sjedinjene Države odbile su zahtjeve Ukrajine za raketom ATACMS dometa 297 kilometara.

Veći domet GLSDB klizne bombe mogao bi omogućiti Ukrajini da pogodi ciljeve koji su bili izvan dosega i pomoći joj da nastavi s protivnapadima ometajući Rusiju dalje iza svojih linija.

GLSDB zajednički izrađuju SAAB AB (SAABb.ST) i Boeing. Kombinira GBU-39 bombu malog promjera (SDB) s raketnim motorom M26, a oba su uobičajena u vojsci SAD-a.

GLSDB je vođen GPS-om, može spriječiti neka elektronička ometanja, upotrebljiv je u svim vremenskim uslovima i može se koristiti protiv oklopnih vozila, navodi se na web stranici SAAB-a. GBU-39 – koji bi funkcionirao kao bojna glava GLSDB-a – ima mala, sklopiva krila koja mu omogućuju da leti više od 100 km ako se ispusti iz aviona i pogodi mete promjera samo 1 metar.

Sredstva USAI-a također bi se koristila za plaćanje dodatnih komponenti protivzračne obrane HAWK, sustava protudronova, protutopničkih radara i radara za zračni nadzor, komunikacijske opreme, PUMA bespilotnih letjelica i rezervnih dijelova za glavne sisteme poput Patriota i Bradleya, rekao je jedan od dužnosnika. Tu je bila i značajna količina medicinske opreme – dovoljna za opremanje tri poljske bolnice koje je donirao drugi saveznik, dodao je dužnosnik.

Bijela kuća je odbila komentirati. Sadržaj i veličina paketa pomoći mogu se mijenjati dok ih ne potpiše predsjednik.

Osim sredstava USAI-ja, više od 400 miliona dolara vrijedne pomoći očekivalo se da će doći iz sredstava Predsjedničke uprave za povlačenje sredstava, koja predsjedniku omogućuju da uzme iz sadašnjih američkih sredstava dionice u hitnim slučajevima.

Očekivalo se da će ta pomoć uključivati ​​vozila zaštićena od zasjede otporna na mine (MRAP), navođene višestruke raketne sistemee (GMLRS) i streljivo.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button