SvijetZanimljivosti i zabava

Bivši ruski obavještajac: Putin više ne vodi operacije u Ukrajini (VIDEO)
Igor Girkin poznat i kao Igor Strelkov je ruski vojni bloger i bivši obavještajac FSB-a koji je imao ključnu ulogu u organizovanju pobune u Donbasu 2014. godine i okupaciji Krima. Učestvovao je kao dobrovoljac i na strani VRS-a u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

U svojoj najnovijoj objavi, GIrkin se obrušio na ruskog predsjednika Vladimira Putina i način na koji se vodi rat u Ukrajini. Ranije je također oštro kritikovao neke vojne komandante i političare.

U videu objavljenom na njegovom kanalu na Telegramu, Girkin je rekao publici u Sankt Peterburgu kako je predvidio u maju 2022. godine da je Rusija već “podbacila” u onome što naziva “specijalnom vojnom operacijom” jer nije bilo mobilizacije.

Two more top separatist leaders abandon eastern Ukraine battle - Los Angeles Times

Kazao je da se tokom rata ruska proizvodnja “raspala”, navodeći nedostatak pristupa stranim opskrbama. Zatim se naciljao na ruske “generale i birokrate” koji vode moskovske ratne napore. S tim ljudima na čelu, smatra, “nemoguće je izvršiti pravu mobilizaciju, prave pripreme ili pravi rat”.

Iako je Putin najavio regrutaciju u septembru, stavljena je “kočnica” na poziv, ponavljajući stav mnogih ruskih vojnih blogera koji kažu da zemlju treba staviti na punu ratnu osnovu. Girkin smatra da se ruske oružane snage ne mogu nositi s ljudstvom koje imaju.

“Zbog toga se naš predsjednik potpuno povukao iz vođenja specijalne vojne operacije i delegirao je ministru odbrane (Sergeju Šojguu) koji je loše pripremio svoju vojsku”, rekao je Girkin, “ako se to može nazvati pripremom”.

Opisao je ruske vojne napore kao “potpuni neuspjeh”, govoreći o tome kako je Putin imenovao načelnika ruskog Glavnog stožera Valerija Gerasimova da preuzme odgovornost za kampanju Kremlja u Ukrajini, prenosi Newsweek.

“Sve ide istim putem kao što je bilo ljetos”, rekao je Girkin, u vrijeme kada su ruske snage trpjele neuspjehe u zubima uspješne ukrajinske ofenzive, “samo umjesto Peskija, imamo Bakhmut.”

U augustu je ruska vojska rekla da je grad Peski u Donjeckoj oblasti pod kontrolom Moskve. Bitka za grad Bakhmut traje već mjesecima.

Isječak Girkinovih komentara tvitao je ukrajinski savjetnik za unutarnje poslove Anton Geraščenko, koji je napisao, “terorist Girkin-Strelkov kritizira rusko vodstvo i rusku vojsku jer se nisu uspjeli pripremiti za rat i predviđa da je Rusiji suđeno da izgubi rat.”

Kao jedan od glavnih zapovjednika rata u regiji Donbas u Ukrajini koji je započeo 2014., Kijev je optužio Girkina za otmicu i ubojstvo. U novembru 2022. Girkin je u odsutnosti osuđen, zajedno s još jednim Rusom i Ukrajincem za ubojstvo svih 298 ljudi u zrakoplovu Malaysia Airlinesa na letu MH17, koji je oboren iznad teritorija pod kontrolom separatista u istočnoj Ukrajini 2014. godine.Unatoč strogim zakonima koji su u Rusiji stupili na snagu tokom prošle godine, a koji učinkovito zabranjuju kritiku vojne kampanje Kremlja, Girkin se uspio izvući s napadima na Putina i rusko ministarstvo odbrane.

To je zato što on “nije stvarno važan sam po sebi”, iako odražava stajališta značajnog kontingenta unutar vojnog i sigurnosnog aparata, rekao je stručnjak za Rusiju i direktor konzultantske kompanije Mayak Intelligence, Mark Galeotti u svom podcastu In Moscow's Shadows u nedjelju.

“Kremlj je odlučio da ga je vjerojatno najbolje iskoristiti kao sigurnosni ventil, umjesto da ga pretvori u mučenika i da nema pojma o tome što te sve više… domoljubne, ali anti-Putin snage zapravo misle”, rekao je Galeotti.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button