SvijetZanimljivosti i zabava

BIC koristi isti dizajn olovke od 1955. godine
Francuska kompanija BIC izdala je 1950. godine BIC olovku (zvanično nazvanu BIC Cristal) koja je pomogla da se tržište olovaka promijeni sa nalivpera na hemijsku.

Do 2006. godine prodato je više od stotinu milijardi svima poznatih olovaka. Jedna olovka može pisati udaljenost od 2 do 3 kilometra, a njen dizajn ostao je nepromijenjen od pedesetih godina prošlog vijeka pa sve do danas.

Bic Cristal - Wikipedia

Evolucija proizvoda je prirodna i često može biti dobra stvar. Nije neuobičajeno vidjeti proizvode ponovo lansirane kao nove i poboljšanih verzija.

Međutim, poznata BIC olovka nije mijenjala niti jedan element svog dizajna od 1955. godine, a ostala je popularna u cijelom svijetu.

Poznata olovka šestougaonog oblika sa kuglicom na vrhu pokazuje kako nije potrebno redizajnirati uspješan proizvod.

Izum, patent, uspjeh

Mađar László Biró izumio je prvu modernu hemijsku olovku, a komercijalni uspjeh se desio kada je dobio britanski patent za nju 1938. godine.

Samo nekoliko godina kasnije, prodao je evropska prava Marcelu Bichu za zapanjujuću sumu od 2 miliona dolara (što je otprilike 30 miliona dolara danas).

Bich je bio priznati stručnjak za instrumente za pisanje i prirodni strateški mislilac.

Rafinirao je Lászlóov originalni dizajn kuglice i lansirao BIC® Cristal 1950. godine. Bich je znao kako komercijalizirati proizvode, posebno instrumente za pisanje. Također je znao kako identificirati atribute koji bi doveli do uspjeha proizvoda.

Décolletage Plastique Design Team. Bic Cristal® Ballpoint pen. 1950 | MoMA

Ono što nije mogao predvidjeti je uspjeh koji i dalje traje.

U septembru 2006. BIC® je dostigao nevjerovatnu prekretnicu od 100 milijardi prodatih Cristal olovaka.

Prije lansiranja olovke, Bich nije slutio da će njegov konačni dizajn biti iznad savršenog. Nije znao da će zadovoljiti svačije potrebe, niti da će trajati, nepromijenjeno zauvijek.Izvor
n1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button