PolitikaSvijet

Talibanske vlasti pozvale Rusiju da im se pridruže u novom energetskom projektu
Talibanski zvaničnici izjavili su kako bi voljeli da se Rusija pridruži projektu gasovoda TAPI koji će uključivati Turkmenistan, Afganistan, Pakistan i Indiju.

Glasnogovornik talibanske vlasti Zabihullah Mujahid izjavio je kako će Afganistan garantovati sigurnost ovog projekta za sve one koji se žele uključiti u njega.

“Afganistan je zemlja koja treba da raste i stoji sama. Nama je prijeko potrebna podrška zemalja i možemo im pružiti sve pogodnosti”, rekao je Mujahid.

Također, glasnogovornik ministarstva ekonomije Abdurrahman Habib je naglasio kako je TAPI od historijskog značaja za Afganistan, ali i cijelu regiju.

“TAPI je jedan od najznačajnijih ekonomskih projekata za našu zemlju, a njegova realizacija ne samo da će unaprijediti politički dijalog i regionalnu saradnju već će i omogućiti iskopavanje nacionalnih rezervi gasa te će otvoriti nova radna mjesta”, rekao je on.

TAPI projekat (Foto: ToloNews)

Povodom cijelog projekta oglasio se i ruski specijalni izaslanik za Afganistan Zamir Kabulov.

“Na zahtjev partnera projekta, mi ćemo se pridružiti ovoj inicijativi. Predsjednik Rusije je još prije nekoliko godina pokazao spremnost da sarađuje na ovom projektu, a mi smo zainteresovani za saradnju u azijskom ekonomskom sektoru. Ključno pitanje ovog projekta je sigurnost na teritoriji Afganistana, a ovaj projekat može podići ekonomski status te države”, rekao je Kabulov.

Inače, glavni dio TAPI gasovoda trebao bi prolaziti kroz Afganistan i Pakistan prije nego što dođe do Indije.

Prema pisanju afganistanskih medija, ova država bi od projekta trebala godišnje inkasirati oko 400 miliona dolara na godišnjem nivou.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button