BiHZanimljivosti i zabava

Partizansko spomen-groblje u Mostaru među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi
Partizansko spomen-groblje u Mostaru ušlo je u uži izbor među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi.

Popis od 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi objavili su Europa Nostra – europski glas civilnog društva posvećenog kulturnoj i prirodnoj baštini i Institut Europske investicione banke, a povodom 10. godišnjice Programa 7 najugroženijih koja se obilježava u 2023. godini, priopćeno je iz Europa Nostre.

Pored Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, na popisu su se još našli Željeznička stanica Kortrijk u Belgiji, Posjed i Kraljevski muzej Mariemont, Morlanwelz u Belgiji, Tvrđava Tchakvinji, Zugdidi u Gruziji, Kompleks kuća časnih sestara, bivše moravsko naselje u Kleinwelki u Njemačkoj, zatim Vila (“Konaki”) Gidasa, Aleksandrija u Grčkoj, Muzej Herman Ottó, Miskolc u Mađarskoj, Memento Park, Budimpešta u Mađarskoj, Kulturni pejzaž Paštrovske gore u Crnoj Gori, Kulturni pejzaž Svetog Stefana, Paštrovići u Crnoj Gori te Bistričke vodenice, Petrovac na Mlavi u Srbiji.

U priopćenju se navodi kako je odabir izvršen na osnovu izuzetnog značaja baštine i kulturne vrijednosti svakog od ovih lokaliteta, kao i na osnovu ozbiljne opasnosti s kojom se oni danas suočavaju.

“Razina angažmana lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih aktera očuvanju ovih lokacija ocijenjeni su kao ključne dodatne vrijednosti. Drugi kriterij odabira bio je potencijal ovih mjesta da djeluju kao katalizator održivog razvoja i kao sredstvo za promoviranje mira i dijaloga unutar svojih lokaliteta i širih regija”, dodaje se.

Uži izbor 11 ugroženih lokaliteta kulturne baštine napravilo je međunarodno Savjetodavno vijeće koje se sastoji od stručnjaka iz domena povijesti, arheologije, arhitekture, konzervacije, analize projekata i financija.

Nominacije za Program 7 najugroženijih lokaliteta za 2023. godinu podnijele su organizacije članice, pridružene organizacije ili pojedinci, članovi mreže Europa Nostra iz cijele Europe, kao i organizacije članice Europske alijanse za kulturnu baštinu.

Za Program 7 najugroženijih za 2023. godinu Partizansko spomen-groblje je nominirala IDEAA Mostar uz podršku gradonačelnika Mostara, Galerije DESSA i Europa Nostra Srbija.

“Predlagač se zalaže za adekvatnu pravnu zaštitu Partizanskog spomen-groblja nakon proglašenja spomenikom od nacionalnog značaja još u siječnju 2006. godine, za europsko i međunarodno priznanje njegove izuzetne povijesne i umjetničke vrijednosti, kao i za razvoj održive obnove, plana održavanja i upravljanja ovim izuzetnim memorijalnim područjem, te za izdvajanje potrebnih sredstava – iz lokalnih, nacionalnih i europskih izvora – za kvalitetnu realizaciju ovakvog sveobuhvatnog plana”, pojašnjeno je u priopćenju.

Savjetodavno vijeće Programa 7 najugroženijih komentiralo je kako originalni dizajn Partizanskog spomen-groblja u Mostaru namjerno izbjegava korištenje političke ili vjerske simbolike, ali koristi kozmološke simbole koji podsjećaju na pretkolumbijske ostatke i možda također upućuju na slične elemente prisutne na srednjovjekovnim lokalitetima u Bosni i Hercegovini.

“Kao takav, to je izvanredan primjer visokokvalitetne komemorativne kulture ukorijenjene u antifašističkim idealima unutar SFR Jugoslavije. U trenutku kada Europa nastoji afirmirati i staviti mnogo jači naglasak na vitalnu važnost zajedničkih vrijednosti koje čine samu osnovu cijelog europskog projekta, ovo značajno mjesto sjećanja koje se nalazi na zapadnom Balkanu trebalo bi biti obnovljeno uz podršku lokalnih, nacionalnih i europskih fondova i zaštićeno za sadašnje i buduće generacije”, naglašeno je u komentaru.

Izvršni predsjednik mreže Europa Nostra prof. dr Hermann Parzinger je kazao kako ovaj uži izbor pokriva širok spektar spomenika i lokaliteta kulturne baštine koji se suočavaju s različitim vrstama ozbiljnih prijetnji.

“Lokalne zajednice i organizacije civilnog društva duboko su posvećene očuvanju ovih izuzetnih primjera našeg zajedničkog naslijeđa, ali im je potrebna šira podrška. Stoga pozivamo lokalne, regionalne, nacionalne i europske aktere, kako javne tako i privatne, da udruže snage s inicijativom Europa Nostra i našom mrežom članova i partnera kako bi osigurali održivu budućnost za ove lokacije koje su ušle u uži izbor”, zaključio je Parzinger.

Konačna lista 7 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2023. godinu bit će objavljena u aprilu.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button