BiHSvijetZanimljivosti i zabava

Srbija na listi percepcije korupcije pala za pet mjesta, u regiji je lošija od nje samo BiH
Srbija je na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije pala za pet mjesta na listi – na 101. poziciju, a od zemalja regije lošija je samo Bosna i Hercegovina, dok Albanija dijeli 101. poziciju sa Srbijom, priopćila je u utorak nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS).

U prethodne dvije godine Srbija je imala indeks percepcije korupcije 38 i nalazila se na 94. odnosno 96. mjestu liste koju objavljuje međunarodna organizacija Transparency International.

Ovogodišnji skor je ujedno najlošiji u posljednjih 11 godina, otkako se primjenjuje ista metodologija ocjenjivanja, navodi TS, prenosi Hina.

Taj pad, poslije desetogodišnje stagnacije, ocjenjuje TS, očekivan je u situaciji otvorenog kršenja brojnih protukorupcijskih preventivnih zakona.

Indeks percepcije korupcije: Hrvatska stagnira, BiH treća najgora u Evropi | Korupcija Vijesti | Al Jazeera
Indeks Srbije za sedam poena manji je od svjetskog prosjeka, a od zemalja regije lošija je samo Bosna i Hercegovina, s indeksom 34, dok Albanija dijeli 101. poziciju sa Srbijom, navedeno je u priopćenju.

Istodobno, prištinski mediji navode da je Kosovo djelomice napredovalo u borbi protiv korupcije, ali je i dalje ne drži pod kontrolom, uz ocjenu da bi  “odgovornije vođenje dijaloga sa Srbijom omogućilo provođenje ključnih reformi”.

Kosovo je dobilo 41 bod i zauzelo 84. poziciju na globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije, objavila je prištinska Koha.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button