BiHPolitikaVijesti

PSBiH – Poslanici mišljenja da treba ukinuti akcize na gorivo
Predstavnički dom Parlamenta BiH danas je ponovno razmatrao izmjene zakona o akcizama BiH kojim bi cijene goriva bile niže i do 0,50 KM.

Predlagatelj zakona Saša Magazinović (SDP) na početku je objasnio šta se sve događalo tokom protekle godine od kada je zakon u parlamentarnoj proceduri.

“Imam potrebu kao predlagač da kažem da je zakon predložen u martu prošle godine. Gledajući danas cijene su gotovo slične kao u periodu kada je zakon predložen. Za zastupnike koji su novoizaberani da samo podsjetim da je Predstavnički dom usvojio ovaj zakon kojim se akcize ukidaju na šest mjeseci. Dom naroda je tekst zakona razmatrao u redovnoj proceduri. Sve stranke su u nekoj fazi glasale za ovaj zakon”, objasnio je Magazinović.

Novi pad cijena goriva: Dizel i benzin jeftiniji i u Tuzli – TuzlaInfo.ba

Istakao je kako su se vlade RS-a i FBiH pozitivno očitovale o ukidanju akciza jer imaju novac od prihoda PDV-a zbog “divljanja cijena”.

“Ovo nismo mi izmislili, imate primjere ove mjere u regiji. To znači da od visine akcize na gorivo, gorovo bi bilo jeftinije i do pola marke jer se na akcizu obračunava i PDV. Ono što je danas pred nama jeste izvještaj komisije jer je jedan dom usvojio u jednom, drugi dom u drugom tekstu. Sada predstavnički dom treba usvojiti tekst koji smo usvojili u martu prošle godine”, kazao je Magazinović.

Nakon što je zakon usvojio Zastupnički dom, na potezu je ponovno Dom naroda BiH.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button