SvijetZanimljivosti i zabava

NATO i Japan obećali ojačati veze zbog sigurnosne prijetnje
Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg i japanski premijer Fumio Kishida obećali su u utorak jačanje veza, rekavši da su ruska invazija na Ukrajinu i njena sve veća vojna saradnja s Kinom stvorili najnapetije sigurnosno okruženje od Drugog svjetskog rata.

Komentari su uslijedili u saopćenju izdatom tokom Stoltenbergovog posjeta Japanu nakon posjete Južnoj Koreji u kojem je pozvao Seul da poveća vojnu podršku Ukrajini i dao slična upozorenja o rastućim tenzijama s Kinom.

– Svijet se nalazi na istorijskoj prekretnici u najstrožem i najsloženijem sigurnosnom okruženju od kraja Drugog svjetskog rata – navela su dvojica lidera u saopćenju.

NATO Secretary General delivers remarks at the CHEY institute, in Seoul
foto: Reuters

Također su izrazili zabrinutost zbog ruskih nuklearnih prijetnji, zajedničkih vojnih vježbi između Rusije i Kine u blizini Japana i razvoja nuklearnog oružja Sjeverne Koreje.

Dok Organizacija Sjevernoatlantskog pakta grupiše 30 zemalja u Evropi i Sjevernoj Americi, Stoltenberg kaže da su njene članice pogođene globalnim prijetnjama.

Kishida i južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol postali su prvi lideri svojih zemalja koji su prisustvovali samitu NATO-a prošle godine, pridruživši im se kao posmatrači.

Kina je ranije kritikovala napore NATO-a da proširi svoje saveze u Aziji. Rusija, koja svoju invaziju na Ukrajinu naziva “specijalnom operacijom”, više puta je ekspanziju NATO-a predstavljala prijetnjom svojoj sigurnosti.

Krajem prošle godine, Japan je predstavio opsežne planove za jačanje svojih odbrambenih sposobnosti, promjene koje su nekada bile nezamislive za jednu pacifističku zemlju koja će je učiniti trećom po veličini vojnom potrošnjom nakon Sjedinjenih Država i Kine.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button