BiHTuzlaTuzlanski kantonVijesti

Najavljena javna debata kandidata za gradonačelnika Tuzle: 111.000 građana imati će pravo glasa
Javna debata planiranu je za utorak, 31.01.2023. godine u 18.00h u dvorani Kaleidoskop, “Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Tuzle”.

Debatu zajednički organizuju Forum građana Tuzle u okviru projekta „Zarobljeni zrak“ i Omladinski pokret Revolt u okviru projekta „Ohrabrivanje učešća mladih u procesima donošenja odluka“.

Javna debata ima za cilj predstavljanje kandidata za gradonačelnika za prijevremene izbore 2023. godine, kao i aktivnu participaciju građanstva u javnom životu, a koja podrazumijeva saradnju sa predstavnicima/ama lokalne vlasti u kojoj građani/ke daju svoje prijedloge i učestvuju u realizaciji odluka, te na taj način utiču na odlučivanje u zajednici.

Samim time, na osnovu ishoda javne debate građani i građanke mogu donijeti informiranu odluku o tome kome će dati svoje povjerenje na prijevremenim izborima.

Javna debata nije prostor za konfrontaciju kandidata. Format javne debate daje jednake šanse i mogućnosti svim učesnicima da predstave svoj program kroz odgovaranje na unaprijed definisana pitanja u skladu sa debatnim pravilima.

Ta pravila podrazumijevaju da će svi kandidati biti tretirani jednako, na svako pitanje svaki kandidat će imati vrijeme za odgovor u trajanju od 2 minute, te pravo na repliku u trajanju od 1 minute. Oblasti iz kojih će pitanja biti postavljena se tiču lokalne politike, planova i programa kandidata, te političkih vrijednosti kandidata.

Debata će se održati u dvorani Kaleidoskop sa početkom u 18:00h, dok je za srijedu 02/02/2023. godine najavljena debata na FTV-u sa početkom u 20:10h!

Kandidati za gradonačelnika Tuzle su Zijad Lugavić (aktuelni v.d. gradonačelnika), Mirnes Ajanović, Omer Berbić, Almir Arnaut, Halid Žigić i Derviš Čičko. Jedan komentar na ovaj članak

  1. Ne igrajte se sa interesima gradjana Tuzle. Svi kandidati osim g.dina Lugavića su egzibicionisti i trebali bi dokazati uspje na privatnom planu osim koje su plod afera i korupcije. Hvala

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button