Arhiva

Lavrov u posjeti Eritreji traži podršku RusijiRuski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastao se u četvrtak s predsjednicom Eritreje Isaiasom Afwerki na turneji po Africi kako bi pružila podršku Rusiji, fokusirajući se na “dinamiku rata u Ukrajini”, saopćio je ministar informiranja Eritreje.

Lavrov je proveo sedmicu u diplomatskoj ofanzivi na kontinentu, počevši od Južne Afrike, koja planira zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i Kinom, a završavajući iznenadnim putovanjem u povučenu državu na Rogu Afrike, Eritreju.

Južna Afrika jedna je od najbitnijih saveznica Rusije na kontinentu podijeljenom zbog invazije i pokušaja Zapada da izolira Moskvu zbog njenih vojnih akcija.

Eritreja je jedna od rijetkih afričkih zemalja koja je glasala protiv rezolucije UN-a kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu 24. februara, iako su mnogi bili suzdržani.

Image

U razgovorima u Eritreji također su istraženi putevi za jačanje veza u energetici, rudarstvu, informatičkoj tehnologiji, obrazovanju i zdravstvu, objavio je ministar informiranja Yemane Meskel u tweetu u četvrtak navečer, ali nije odgovorio na zahtijev za više informacija.

Lavrovljeva posjeta Africi podudara se s posjetom visokih američkih zvaničnika, koji obilaze kontinent kako bi ojačali veze s američkim saveznicima.

Eritrejski ministar vanjskih poslova Osman Saleh okrivio je za krizu u Ukrajini “bezobzirnu politiku hegemonije i obuzdavanja” Sjedinjenih Američkih Država tokom niza decenija.

– Tužna je činjenica da je Ukrajina i izgovor i žrtva te politike – rekao je Osman tokom govora održanog u luci Massawa na Crvenom moru, nakon susreta s delegacijom Lavrova.

Nije spomenut sukob u etiopskoj regiji Tigray, gdje su se eritrejske trupe borile skupa sa svojim etiopskim saveznim kolegama protiv pobunjeničkih snaga iz Tigraya.

Sporazum o okončanju borbi potpisan je prošlog novembra, ali Eritreja nije bila strana u primirju. Eritrejske trupe počele su da napuštaju neke dijelove Tigraja, saopćili su svjedoci, prenosi Reuters.

Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button