Tuzlanski kanton

Isplivala još jedna afera u Birou u Tuzli, raniji direktor optužen za nezakonito zapošljavanjeSlužba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona se nalazi u fokusu javnosti, zbog aktivnosti koje provode pravosudne institucije u cilju zaustavljanja kriminalnih radnji. Nakon jučerašnjeg hapšenja dvije osobe, danas je stigla informacija o novom slučaju zloupotreba.

Naime, Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivšeg direktora Službe za zapošljavanje TK Senada Muhamedbegovića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Kako su naveli iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, postoji osnovana sumnja da je 57-godišnji Muhamedbegović, obavljajući funkciju direktora Službe za zapošljavanje TK u oktobru 2018. godine postupao suprotno interesima službe i odredbama pravilnika o radu institucije i bez raspisivanja javnog konkursa jednoj osobi pribavio korist u vidu zapošljavanja na neodređeno vrijeme.

“Pri tome je bio svjestan da ne postupa u skladu sa zakonom i pravilnikom jer ta osoba ranije nije obavljala pripravnički staž u instituciji, što bi eventualno omogućilo njeno zapošljavanje bez raspisivanja konkursa uz prethodnu pozitivnu ocjenu mentora. Ta osoba je ranije obavljala stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa sa visokom stručnom spremom, a nakon zaključivanja ugovora o radu na neodređeno je raspoređena na radno mjesto sa srednjom stručnom spremom. Dakle, postupao je suprotno zakonskoj regulativi i odredbama pravilnika Službe i koristeći službeni položaj je drugoj osobi pribavio korist,” naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Muhamedbegoviću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja rukovodećih i drugih odgovornih dužnosti u organima uprave i javnim ustanovama.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button