Vijesti

Diplomatska ofanziva: EU traži od BiH da uvede vizne sankcije Rusiji
Dvodnevnu posjetu Banjaluci ambasadorica Francuske Kristin Tudik završila je sastankom sa predsjednikom NSRS Nenadom Stevandićem.

“Srela sam se sa predsjednikom Dodikom, premijerom, ministrom unutrašnjih poslova, prosvjete… Radi poboljšanja naših bilateralnih odnosa naročito u oblasti ekonomije gdje Francuska ne zauzima mjesto koje bi trebalo. Razgovorali smo i o kandidatskom statusu koji je dobila BiH u decembru. Sada je vrijeme da BiH, naročito RS se potrudi kako bi se stvari razvijale u ovom pravcu. Naša želja se može rezimirati u izreku – pomozite nam da vam pomognemo. Predsjednik Dodik se obavezao da će mi pomoći u dvije oblasti, potpisivanju Sporazuma sa francuskom agencijom za razvoj i razvoj francuskog jezika,” istaknuo je Stevandić.

Stevandić kaže da je sagovornici prenio da Republika Srpska želi da radi na relaksaciji odnosa, ekonomskom razvoju, koji bi bio amortizer za prevazilaženje svih razlika u BiH.

“Objasnio sam zašto se u nekim situacijama ponašamo na način da dobijemo i kritike. Bitno je otvoriti dijalog,” kazao je.

Izrazio je nadu u bolje razumijevanje.

Bosna i Hercegovina mora da uskladi viznu politiku sa Evropskom unijom, naglašeno je u Izvještaju o napretku.
Ambasadorica je potvrdila da je EU tražila uvođenje viza za ruske državljane, ali i druge zemlje zbog mnogo dolazaka ljudi bez viza, koji se samo “iskrcaju u EU i prave problem.”

A o politici sankcija kaže:

“Odgovor je jednostavan. Kad kažemo evropsko zakonodavstvo koje treba usvojiti, ono uključuje sve. Ja mogu govoriti u ime Francuske. Gospodin Sattler se sastao sa Konakovićem i jasno je da zakonodavstvo uključuje sve,” naveo je Stevandić.

U Izvještaju i napretku Evropske komisije stoji da Bosna i Hercegovina treba da uvede vize Rusiji.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić nakon razgovora sa francuskom ambasadorom u BiH Kristin Tudik upitan je i za viznu politiku BiH, te da li EU diplomate lobiraju za sankcije Rusiji.

“Htio sam izbjeći ova pitanja. Imam par mailova kolega iz EU parlamenta. Neprihvatljivo je vršiti pritisak o temama o kojima se ne slažemo. Nijedno uslovljavanja neće pokrenuti proces,” zaključuje Stevandić.

O teškim temama nasljeđa i procesu EU puta

U posljednjim zaključcima Evropskog savjeta iz decembra prošle godine, u kojima je dodijeljen status kandidata za BiH, spominje se i potreba usklađivanja viznog režima s EU i primjena restriktivnih mjera. Iako se Rusija ne spominje imenom, iz konteksta se može zaključiti da se radi o toj zemlji, navode Nezavisne novine. Dodaju da se u 92. paragrafu BiH se poziva na punu primjenu sankcija, dok se u paragrafu 89. govori o potrebi usklađivanja vizne politike BiH sa EU.

Krajem aprila u Banjaluku dolazi grupa EU parlamentaraca, najavio je Stevandić. Razgovarat će se i o teškim temama nasljeđa, a i o procesu EU puta.

“Pokušavamo staviti u fokus priču da mi nismo baš ovdje zavađeni, da se na gađamo kajanjem,” ističe Stevandić.Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button