BiHVijesti

Schmidt: SDA ima 13 delegata u Klubu Bošnjaka, to nije blokada, neka se dogovore
Visoki predstavnik Christian Schmidt jučer je u intervjuu za N1 kazao da SDA ima 13 delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda Federacije BiH, što predstavlja većinu i da to nije blokada, već klasični slučaj u demokratiji te da se s njima mora pregovarati.

Na pitanje čime je deblokirao Federaciju BiH donoseći izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, on je kazao time što je nominaciju kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH stavio u vremenski okvir od mjesec dana.

“To je jedan mali uspjeh. Nismo također imali Ustavni sud Federacije, a tri mjeseca nakon izbora, mojom intervencijom, on je popunjen. Nisam znao kakvi će biti izborni rezultati, nisam mogao predvidjeti kakvu će ko imati većinu u domovima naroda. SDA ima 13 glasova u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH i ima većinu, ali to više nije blokada. To je klasični slučaj koji imamo u demokratiji. Unutar jednog naroda su i oni se moraju dogovoriti”, rekao je Schmidt.

Možda će Vas zanimati i:

Kratki vodič kroz ono što je sporno, a Schmidt bi mogao nametnuti

Na pozive Osmorke da “odblokira” procese rekao je da im daje kompliment jer je veliko postignuće zadržati osam stranaka u koaliciji.

“Ovo pokazuje da je prilično veliki antagonizam prema SDA. Ja sam svašta, ali nisam čarobnjak da vam donesem premiju na lotu. Moj zadatak je da primim k znanju šta se događa i tačka. Prvo dolazi CIK, pa vidjet ćemo. Da ja nisam donio odluku mi možda sada ne bismo ni imali diskusiju o Vladi FBiH, nego bi i dalje imali Vladu u tehničkom mandatu. Napravio sam prvi korak”, kazao je Schmidt.

Ništa od velike transformacije izbornog zakona u BiH. Schmidt zasad najavio samo 'tehničke izmjene' | Telegram.hr

Dodao je da očekuje da se SDA, Osmorka i HDZ dogovore.

“U demokratijama imate razne modele, očekujem od političara da to riješe. Sigurno ima mogućnosti o kojima se može razgovarati. Očekujem da se dogovore. Oni koji budu birani u Predsjedništvo FBiH nisu birani da blokiraju, nego je njihov zadatak, i za to primaju plaću, da se dogovore. Ja to od njih zahtijevam”, kazao je Schmidt.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button