Svijet

Ukrajina potvrdila da su se njene trupe povukle iz Soledara

Ukrajina je u srijedu potvrdila da su se njene trupe povukle iz Soledara u istočnoj Ukrajini, skoro dvije sedmice nakon što su ruske trupe saopćile da su zauzele mali gradić koji se bavi rudarenjem soli.

Kako bi se sačuvali životi vojnog osoblja, snage odbrane su se povukle iz Soledara – izjavio je vojni portparol Serhij Čerevatji, a prenosi državna televizija Suspilne.

Njegove izjave predstavljaju prvu ukrajinsku potvrdu da su ruske snage zauzele Soledar, koji se nalazi u oblasti Donjecka.

Ukrainian servicemen walk near the frontline near Soledar

(Naše snage) ispunile su svoj glavni zadatak: ne dozvoljavaju neprijatelju da se sistematski probije u pravcu Donjecka – rekao je Čerevatji.

Dodao je da je ukrajinska odbrambena linija kod Soledara spriječila ruske snage – koje su napale Ukrajinu prije 11 mjeseci – da se probiju do njenih pozadinskih linija.

Čerevatji je rekao da ukrajinske snage ni u jednom trenutku nisu bile opkoljene u Soledaru tokom žestokih borbi i da nijedan ukrajinski vojnik nije zarobljen.

Soledar, koji je imao predratnu populaciju od 10.000 ljudi, postao je epicentar ruskog napada na nekoliko sedmica početkom januara, i vodile su se žestoke borbe za kontrolu nad njim, prenosi Reuters.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button