SvijetVijesti

Zelenski najavio smjene, Ukrajinu trese afera s primanjem mita

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je smjene na višim i nižim razinama, potez koji je uslijedio nakon najozbiljnijih optužbi za primanje mita otkako je prije godinu dana počela ruska invazija.

Antikorupcijska policija priopćila je u nedjelju da su uhitili zamjenika ministra za infrastrukturu zbog sumnje da je primio 400.000 dolara mita za uvoz generatora u septembru prošle godine, što je ministar opovrgnuo.

Možda će Vas zanimati i:

Osim toga, druga istraga koju su provele novine optužuje ministarstvo odbrane da je preplatilo dobavljača hrane za vojnike. Dobavljač je priopćio da je došlo do tehničke pogreške te da nije isplaćen nikakav novac.

“Već postoje odluke o smjenama – neke će se dogoditi danas, neke sutra – koje se odnose na dužnosnike na različitim razinama u ministarstvima i drugim vladinim strukturama, kao i na regionalnoj razini i u provedbi zakona,” rekao je Zelenski u video poruci.

Među njegovim planovima su pojačavanje nadzora nad putovanjima u inostranstvo za službene potrebe. Nekoliko ukrajinskih medija izvijestilo je da bi ministri i viši dužnosnici mogli biti odmah razriješeni.

Zbog korupcijskoga skandala mogao bi splasnuti entuzijazam Zapada prema njegovoj vladi u trenutku kad se evropske zemlje prepiru o slanju u Ukrajinu tenkova Leopard 2 proizvedenih u Njemačkoj.

Ukrajina kaže da su joj ti tenkovi potrebni kako bi se probila kroz ruske linije i vratila teritorij.

Vjeruje se da i Ukrajina i Rusija planiraju ofanzive u proljeće kako bi se maknule s mrtve tačke u ratu u istočnoj i južnoj Ukrajini, dok se približava godišnjica početka ruske invazije.

Njemačka, koja mora odobriti ponovni izvoz Leoparda, bila je suzdržana bojeći se da bi to moglo potaknuti Moskvu na eskalaciju. Ali pod snažnim pritiskom partnera, Berlin je rekao da je voljan brzo djelovati postigne li se konsenzus među saveznicima.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price na brifingu za novinare u ponedjeljak je izbjegavao pitanja o njemačkoj zabrinutosti zbog slanja tenkova i o tome hoće li SAD poduprijeti druge zemlje u slanju Leoparda bez njemačke dozvole.

Kremlj je komentirao da razilaženja u Evropi o tome hoće li slati tenkove Kijevu pokazuje da postoji sve “veća nervoza” unutar NATO saveza.Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button