Crna hronika

Nije lako trgovcima: Upao je sa štapom u ruci i vikao “daj marku!”







U Sarajevu je, ako je suditi prema zvaničnim policijskim podacima, smanjen broj razbojništava i krađa na naročito drzak ili opasan način. Bez obzira na to, čini se da se građani bh. prijestolnice iz dana u dan, osjećaju sve nesigurnije.

Posebno ugroženo osjećaju se radnici prodavnica, apoteka i kladionica, koje pljačkaši najčešće biraju za mete. Uposlenici ovih objekata uglavnom su žene, pa ih drski lopovi vjerovatno zato vide kao mjesto gdje najbrže i najlakše mogu doći do lakog novca, piše Faktor.

Zaključavaju radnje 

Upravo iz tih razloga, sve veći broj radnika ovih objekata u večernjim satima zaključava ulazna vrata, a potencijalnu mušteriju puštaju da uđe tek nakon što na osnovu njenog izgleda ocijene da li je to bezbjedno. Iako je za mnoge efikasnost ovog metoda upitna, za druge se nameće kao logično rješenje, s obzirom na to da su počinioci ovakvih pljački uglavnom narkomani i višestruki povratnici, pa radnici misle da ih na osnovu izgleda mogu i procijeniti. S druge strane im i ne preostaje ništa drugo, uzevši u obzir činjenicu da policija ne može unaprijed znati gdje će se nešto dogoditi.

– Zaključam radnju čim se malo više smrači, pogotovo kad hoću da prebrojim pazar. Posebno zimi, kad nema puno ljudi na ulici – kaže za Faktor radnica jedne manje prodavnice u naselju Malta. Iako, kaže, dosad nikad nije opljačkana, radnju zaključava iz predostrožnosti.

– Nekako sam mirnija kad vidim ko ide. U par navrata nisam pustila u radnju osobe koje su na glavi imale kapuljače. Kažem im da je zatvoreno – kaže nam ova sugrađanka.

Za razliku od nje, radnice obližnjeg Konzuma, koji je veći objekat s kliznim vratima, to nisu u mogućnosti. Upravo ova radnja više puta se našla na udaru pljačkaša, koji su radnicama prijetili pištoljima, noževima, palicama i otimali novac od pazara, ponekad i usred dana.

– Ne bih vam mogla opisati kakav je to osjećaj. U tim trenucima uopće nisam ni čula ni vidjela šta se okolo dešava. Samo čujem taj glas koji viče i radim sve što mi kaže, kao hipnotisana – ispričala nam je svoje iskustvo s pljačkašima jedna od radnica, koja je nekoliko puta bila žrtva pljačke. Iako je, kaže, iskustvo u tom momentu dosta traumatično, nakon toga nema neki poseban osjećaj straha.

– Pretpostavljam da smo se, kao i na sve, i na to navikli – kaže nam ova radnica.

Osim problema s pljačkama, radnici u prodavnicama često su izloženi nekim drugim stresovima. Tako su preksinoć radnice prodavnice Amko Komerc, koja se nalazi u blizini mosta Suade i Olge, doživjele pravu traumu, nakon što im je u radnju upao narkoman, koji je bio sav krvav i isječen po tijelu, a koji je od njih nešto tražio, nakon čega su ga istjerale iz prodavnice.

Slično iskustvo s nama je podijelila i uposlenica biljne apoteke na Malti, koja je, kaže, imala par prilično neprijatnih situacija.

– Neki mladić je upao ovdje sa štapom i vikao “daj marku!”. Čudno mi je bilo to što traži samo marku, vidjelo se na njemu da nešto nije dobar, sve vrijeme mi je mahao onim štapom ispred očiju – priča nam ova sagovornica. Ističe da, srećom, nije imala iskustva s pljačkašima koji dođu da otimaju pazar, ali da joj ponekad navrate osobe koje pokušavaju od nje posuditi novac, tvrdeći da ih je poslao neko koga ona poznaje i slično.

Novac uglavnom osiguran 

Većina naših sagovornika ističe da je, bez obzira na prvobitni poriv, najvažnije ne pružati nikakav otpor, posebno kada se radi o napadačima koji vas mogu povrijediti nekim oružjem. Čak i većina poslodavaca savjetuje svoje uposlenike da, ukoliko dođe do pljačke, na prvo mjesto stave svoju sigurnost, jer je novac uglavnom osiguran.

Zanimljivo je i to da većina građana Sarajeva smatra da bi trebalo uvesti neki zakon koji bi građanima omogućio da smiju nositi oružje i pucati ukoliko su žrtva nekog napada ili pljačke, pogotovo ako su napadnuti u svom stanu ili na radnom mjestu.

– Imam pištolj i mene kad bi zaskočio, odmah bih pucao. Ne znam bih li baš u glavu gađao, ali znate onu “Ja iz Zenice nekad, on iz groba nikad”. Pa ovo se više otelo svakoj kontoli – kazao nam je, komentarišući ovu temu, jedan vidno iznervirani Sarajlija.

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button