ArhivaSport

Red Bull Cliff Diving: favoriti za pobjedu na Starom mostu













Red Bull Cliff Diving u Mostaru uvijek donese uzbudljivo nadmetanje, atraktivne skokove i odličnu zabavu za gledaoce. Takmičenje na Starom mostu 8. septembra moglo bi biti odlučujuće u borbi za titule, a bez obzira na krajnje neizvjesno stanje na tabeli – nekoliko favorita se izdvaja.

S obzirom da je Mostar pretposljednja stanica sezone, a borba za titule u obje konkurencije – i žena i  muškaraca – je izuzetno izjednačena, ovo takmičenje ima veliku rezultatsku važnost.

Možda će Vas zanimati i:

No, valja imati u vidu par zanimljivih podataka: još niko nije dva puta pobijedio na Starom mostu, a oni koji su pobjeđivali u Mostaru – te se godine nisu uspjeli okititi titulom prvaka.

Ovim statističkim ‘preprekama’ treba dodati i one konkretne: ledenu vodu Neretve, jake riječne struje i činjenicu da prazan prostor ispod luka mosta skakačima otežava orijentaciju u letu.

Mada su dosadašnja takmičenja u Mostaru obilovala iznenađenjima i neočekivanim raspletima, neko uvijek mora ponijeti epitet favorita, ma koliko nezahvalno to zna biti.

Zahuktali Hunt, sjajni LoBue ili branitelj titule Paredes?

Šestostruki prvak i rekorder po broju pobjeda, Englez Gary Hunt, u prvom dijelu sezone je prolazio veliku krizu, uzrokovanu mentalnom blokadom koja ga je sprečavala da izvodi skokove s vijcima. Zbog toga je bio ograničen na jednostavnije skokove koji donose manje bodova, što se odrazilo na njegove plasmane. No, Britanac se sa dvije vezane pobjede u Švicarskoj i Danskoj vratio na velika vrata, te skočio na drugo mjesto ukupnog poretka.

Steven LoBue ove sezone briljira i trenutno je vodeći u prvenstvu. Amerikanac je konačno posložio sve kockice, spojivši zahtjevne skokove sa izvrsnom egzekucijom, te ostvario dvije uzastopne pobjede u Portugalu i Španiji. Šanse da po prvi put podigne pehar prvaka su jako velike, a pobjeda na Starom mostu skoro da bi mu osigurala titulu.

Aktuelni prvak, Meksikanac Jonathan Paredes, ove je godine podbacio par puta, ali kako sezona odmiče, njegova forma raste i bilježi sve bolje rezultate. Stari most, kao lokacija njegove prve pobjede u karijeri, bio bi savršen da ubilježi prvi ovosezonski trijumf i približi se odbrani titule. Pobjednik prvog takmičenja u Mostaru 2015. godine trenutno je treći na tabeli.

Legendarni Kolumbijac Orlando Duque ove godine je dosta kuburio s povredama, te neka takmičenja i propustio. Njegova želja je da sezonu završi među prvih deset i kvalifikuje se za sezonu 2019, nakon koje se namjerava povući iz aktivnog takmičenja. Nadati se je da će veliki prijatelj Mostara i apsolutni ljubimac domaće publike biti potpuno spreman narednog vikenda i ostvariti dobar rezultat.

Nikad neizvjesnije prvenstvo žena

U prvenstvu žena, stanje je još neizvjesnije. Sve tri prvoplasirane imaju po jednu pobedu i dijeli ih svega 50 bodova: Rhiannan Iffland ima 470, Adriana Jimenez 450, a Lysanne Richard 420 bodova.

Aktuelna prvakinja Iffland ima poseban motiv da se dokaže u Mostaru, gdje je prošle godine doživjela povredu na treningu i propustila takmičenje. Australka bi se svojim prvim trijumfom na Starom mostu dovela u dobru poziciju za osvajanje treće uzastopne titule.

Meksikanka Jimenez, trećeplasirana prošle sezone, do sada se nije penjala na pobjedničko postolje u Mostaru. Eventualnom pobjedom preuzela bi vodeću poziciju i došla na korak do ostvarenja najvećeg uspjeha u karijeri – naslova prvakinje.

Lysanne Richard, pobjednica prvog takmičenja žena u Mostaru 2016. godine, propustila je prošlu sezonu zbog povrede, ali se ove godine vratila u velikom stilu. Kanađanka je u odličnoj formi, i nema sumnje da će dati sve od sebe da – kao šlag na tortu – povratničku sezonu okonča titulom.

Vozom na Red Bull Cliff Diving u Mostar

Kao i prošle godine, organizatori su u saradnji s Željeznicama FBiH dogovorili posebnu vožnju talgo vozom iz Sarajeva u Mostar i natrag, u subotu 8. septembra. Posebna vožnja iz Sarajeva polazi u 08:55 sati, a nazad iz Mostara kreće u 17:40.

Sve informacije i vijesti o takmičenju mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button