Tuzlanski kantonVijesti

Uhapšena direktorica Službe za zapošljavanje TK i šef pravnog odjela

Po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona i naredbi Kantonalnog suda Tuzla istražitelji SKP MUP-a TK obavili su pretrese u Službi za zapošljavanje TK, te na još dvije lokacije u privatnim objektima u Sapni i Srebreniku.

Dvije odgovorne osobe iz Službe za zapošljavanje TK su lišene slobode. Radi se o bivšoj v.d direktorici i šefu odjeljenja općih i pravnih poslova.

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja i ovlaštenja a vezano za neregularnosti  prilikom provedbe projekta sufinansiranja poslodavaca za zapošljavanje 200 osoba sa evidencije nezaposlenih pod nazivom “Posao za sve 2022.” u ukupnoj vrjednosti od 1.200.000 KM koji je objavljen u augustu 2022. godine.

FOTO: Tuzlanski.ba

Neregularnosti se odnose na izmijenjene liste poslodavaca kojima su odobrena sredstva za sufinansiranje suprotno uslovima u objavljenom programu, odnosno na to da su favorizirani određeni poslodavci sa kojima su zaključeni ugovori a nisu bili na listi prioriteta, dok su određene firme koje su ispunjavale uslove umjesto njih stavljene na listu za čekanje i tako im je nanesena šteta.

Osumnjičeni će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac će donijeti naredbu o provođenju istrage i ispitati osumnjičene, nakon čega će se odlučiti koje dalje mjere i radnje će biti poduzete u odnosu na osumnjičene osobe, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button