Tehnologija

FOTO: 3D zvuk u novom Audiju A8 – jeste li spremni za 23 zvučnika?










Slušanje muzike postaje osjetilno iskustvo u novom modelu Audi A8. Sistem ozvučenja Bang & Olufsen Advanced SoundSystem sada donosi jedinstven osjećaj čistog 3D zvuka na stražnjim sjeditištima. Marka s logotipom sa četiri prstena tako donosi najkvalitetniji zvuk u svoj segment vozila vrhunske klase.

Nova generacija modela Audi A8 to pokazuje u impresivnom stilu – sa novim sistemom Bang & Olufsen 3D Advanced Sound System. Ima 23 zvučnika s iznimno laganim neodimijskim magnetima niske distorzije koji proizvode prozračan uzorak zvuka visoke rezolucije.

Učinak je impresivan, osobito prilikom reprodukcije koncerta klasične glazbe u kvalitetnoj snimci: Unutrašnjost se pretvara u široku pozornicu na kojoj se muzika reproducira na jednak način na koji je snimljena u koncertnoj dvorani – bez umjetnih efekata. Zvuk je autentičan i emotivan. To i jest najveći prioritet stručnjaka zazvuk iz kompanije Audi, stvaranje kvalitete zvuka koji odražava filozofiju marke.

Detaljno o sistemu ozvučenja

Marka s logotipom s četiri prstena 3D zvuk prvi put je predstavila u modelu Audi Q7 2015. Na novom modelu A8 on je dorađen u verziju koja obuhvaća i stražnji dio automobila. Dva visokokvalitetna zvučnika u A-stupovima i dva u krovnoj oblozi iznad stražnjih sjedala stvaraju prostornu dimenziju visine i omogućuju razvijanje zvuka u savršeno stereofonsko iskustvo.

Pojačalo snage 1.920 W marke Bang & Olufsen, koje radi iznimno učinkovito zahvaljujući tehnologiji ICEpower, proizvodi 3D zvuk putem svog digitalnog procesora signala. Proizvodi malo otpadne topline, uz raskošnu izlaznu snagu zvuka, što se jasno čuje u detaljnom uzorku zvuka. Prije svega pojačava signal woofera koji reproduciraju zvuk koji je posebice nabijen energijom, primjerice niske tonove ljudskog glasa.

Kada se uključi Infotainment sistem, dva visokotonska zvučnika s električnim upravljanjem izlaze iz ploče s instrumentima. Zahvaljujući tehnologiji akustične leće tvrtke Bang & Olufsen garantuje vodoravnu distribuciju zvuka uz raspršivanje pod uglom od 180 stepeni. Svaki zvučnik napajaju zasebno kanalo pojačalo.

Za proizvodnju 3D zvuka novi sistem ozvučenja oslanja se na algoritam koji je tvrtka Audi razvila u partnerstvu s Fraunhofer institutom u Erlangenu. Koristi stereo ili 5.1 snimke za izračun informacija za treću dimenziju, pa ih obrađuje za četiri 3D zvučnika. To se odvija dinamički. Drugim riječima, algoritam pojedinačno prilagođava snimke kako ne bi došlo do distorzije zvuka.

Izvor: carlander.ba

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button