BiH

Od danas se štrajku pridružuju i ljekari iz Krajine!










Savez sindikata ljekara i stomatologa u Unsko-sanskom kantonu danas stupa u štrajk. Prvobitno je najavljen kao generalni, no zbog primjedbi Vlade da Sindikat nije ispunio sve uslove, danas se očekuje samo štrajk upozorenja.

Uvažavanje

– Štrajk je naše legitimno pravo, nas to ne raduje, ali, nažalost, to je mjera kojom moramo upozoriti vlast Kantona i Ministarstvo zdravstva da nismo zadovoljni. Štrajk počinje u sedam sati u svim zdravstvenim ustanovama USK-a. Samo će se raditi na mjestima gdje se ne smiju ugroziti vitalne funkcije pacijenata, u svim urgentnim stanjima biće pružene usluge, a sve druge specijalističke ambulante i redovne kontrole neće se raditi, kazao je dr. Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata doktora u USK-u.

Zamolio je pacijente za strpljenje i razumijevanje, jer sve što oni čine, u konačnici jeste i korist svih građana Unsko-sanskog kantona.

Prema anketi “prava pacijenata.ba”, podržanoj od Fonda otvoreno društvo BiH, više od polovine anketiranih građana Bihaća nije zadovoljno stanjem u zdravstvu i ljekari teško da mogu od svih očekivati podršku. Najviše ispitanika kao problem ističe neefikasnost, preduge redove za čekanje, neljubaznost osoblja i mito.

Druga polovina ispitanika djelimično je zadovoljna prijemom u zdravstvenim ustanovama Krajine, a među njima je tek četvrtina u potpunosti zadovoljna.

– Nas penzionere, koji smo radni vijek proveli ovdje, ne tretiraju baš najbolje niti možemo biti zadovoljni obimom i kvalitetom usluga. Mi uvažavamo i cijenimo ljekare, ali naše su penzije 400 maraka, a oni sigurno primaju mjesečno, što privatno, što uz plate i dežure, oko 4.000 maraka. To nije malo u našim prilikama, rekao nam je penzioner Mustafa Mešić.

Međutim, građani često i nemaju tačne informacije. Predsjednik Sindikata dr. Kurtagić tvrdi da je osnovna plaća ljekara u Unsko-sanskom kantonu 1.050 KM, što je čini najnižom u Federaciji kada je riječ o ovoj oblasti.

– Doktorska profesija nosi veliku odgovornost i mora biti adekvatno valorizirana. Naši zahtjevi nisu nerealni, tražimo da se naša satnica (2 KM) poveća na 2,35 KM, te da se koeficijenti složenosti poslova, koji su 10 godina isti, promijene, napomenuo je dr. Kurtagić.

Kalkulacije

Ljekari očekuju od Ministarstva zdravstva USK-a i Zavoda zdravstvenog osiguranja da im konačno naprave kalkulaciju troškova, novi kolektivni ugovor i prijedlog poboljšanja uslova rada i primanja ljekara. Iako nam je ministar zdravstva USK-a Hazim Kapić kazao da su još prošlu sedmicu dobili kalkulacije iz ZZO, iz Vlade još nisu doktorima rekli šta im nude.

Zadrška Vlade uzrokovana je višestrukim problemima u zdravstvu, a doktori su samo jedan segment. Naime, Kantonalna bolnica u Bihaću ima više od 13 miliona maraka duga i pred finansijskom je blokadom. Vlada je pripremila prijedlog o podizanju kredita koji bi bolnica vraćala, a Zavod zdravstvenog osiguranja bio garant, međutim, većine koja bi to usvojila u Skupštini nema.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button