SvijetVijesti

Trump i advokati kažnjeni s gotovo milion dolara

Federalni sudac u četvrtak je bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovim advokatima naredio da plate više od 930 hiljada dolara odštete zbog neosnovane tužbe protiv bivše državne sekretarice Hillary Clinton kojom je zloupotrijebio pravni sistem.

Sudac John Middlebrooks, koji je odbacio Trumpovu tužbu u septembru, smatra da je odšteta opravdana jer je bivši republikanski predsjednik pokazao obrazac zloupotrebe sudova za promicanje svoje političke agende.

„Ovaj slučaj nije nikada trebao biti pokrenut. Od početka je bila očita neadekvatnost njegovih pravnih tvrdnji. Niti jedan razuman advokat ne bi ga pokrenuo. Namijenjene političkoj svrsi, niti jedna od tačaka izmijenjene tužbe nije sadržavala legitiman pravni zahtjev,“ napisao je Middlebrooks u 45 stranica dugoj odluci.

Trump je tužio Clinton, demokratsku predsjedničku protivkandidatkinju 2016., tvrdeći da su ona i drugi demokrati nastojali namjestiti izbore lažno optužujući njegovu kampanju za povezanost s Rusijom.

Middlebrooks, kojeg je na mjesto suca imenovao upravo predsjednik Bill Clinton 1997., suprug demokratkinje, odbacio je slučaj u septembru, nazvavši tužbu “političkim manifestom od dvjesto stranica koji opisuje njegove pritužbe protiv onih koji su mu se protivili.”

Trump je 2020. odstupio s predsjedničke funkcije pošto ga je porazio demokrat Joe Biden, nakon čega je opetovano iznosio lažne tvrdnje, govoreći o izbornoj prevari.

Milijarder je najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima i 2024. godine.Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button