Arhiva

Sjeverna Koreja suočena s najtežom nestašicom hrane od gladi iz 1990-ih godina

Sjeverna Koreja prolazi kroz najteži period nesigurnosti hrane s kojim se suočila otkako je masovna glad uništila zemlju prije skoro 30 godina, navodi se u izvještaju američke nadzorne web stranice 38 North.

Izvještaj analizira podatke iz izvora među kojima su Svjetski program hrane UN-a, američko ministarstvo poljoprivrede i nezavisna novinska kuća Daily NK.

Možda će Vas zanimati i:

Pozivajući se na loše ekonomsko upravljanje, posljedice pandemije COVID-19 i rastuće globalne cijene hrane, u izvještaju se zaključuje da je “neto bilans žitarica u Sjevernoj Koreji opao ispod minimuma ljudskih potreba”.

Kim Jong-un je prvi put dozvolio da u Sjevernoj Koreji gledaju utakmicu Južne Koreje i nije slučajno - SportSport.ba

– Dostupnost hrane vjerovatno je opala ispod najnižeg minimuma u pogledu ljudskih potreba, a prema jednom pokazatelju je najteža je od gladi u zemlji 1990-ih godina – navodi se u izvještaju 38 North, koji izdaje vašingtonska analitička grupa The Stimson Center.

Procjene se uvelike razlikuju, ali glad u periodu od 1994. do 1998. godine – koju sjevernokorejski čelnici eufemistički nazivaju “Napornim maršom” – možda je odnijela milion ljudskih života, ili pet posto tadašnjeg stanovništva.

Podaci iz izvještaja pokazuju da je cijena kukuruza porasla više od cijene riže, osnovne kulture u zemlji, nakon zatvaranja granica zbog COVID-19 u 2020. godini, što znači ozbiljnu nestašicu hrane u domaćinstvima, prenosi UPI.

Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button