BiHU fokusu

Najavljeno povećanje minimalne plate u FBiH













Optimistične najave dolaze iz Federalne vlade. Svjesni su, kažu, da je minimalna plata od 406 konvertibilnih maraka (KM) nedopustivo niska, a svoje prognoze baziraju na ekonomskom rastu.

FADIL NOVALIĆ, premijer Federacije BiH

“Trenutni ekonomski rast Federacije BiH omogućava Vladi Federacije BiH da poveća minimalnu platu na 700 konvertibilnih maraka i time ostvari porast od 72,4 posto. Očekujem da će oba doma Parlamenta Federacije BiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone. Krajnje je vrijeme da minimalna plata iznosi 700 konvertibilnih maraka”.

Kada je riječ o zakonskoj proceduri, plan je bio da se povećanje minimalne plate usvoji istovremeno sa smanjenjem doprinosa i poreza na platu. Zakon na čekanju, sve je na parlamentarcima, a opozicija najglasnija.

ELVIR KARAJBIĆ, predsjedavajući Kluba SDP-a u Zastupničkom domu FBiH

“Ovdje se želi proširiti poreska osnovica da se sve što se radniku isplaćuje oporezuje. Vi ste svjesni da je, faktički, topli obrok neoporezivi dio plate kod većine poduzetnika. Ukoliko dođe do ovog prijedloga koji je predložila vlada, tada će se smanjiti i taj neoporezivi dio plate koju radnik nosi kući”.

I treba radnicima reći da bi 700 KM dobili sa svim dodacima, toplim obrokom, prevozom i regresom, kažu sindikalisti. Rješenje je, tvrde, da 70 posto prosječne plate bude minimalna plata, plus naknade.

MEVLUDIN BEKTIĆ, predsjednik SSSBiH

“Ova dva zakona o porezu na dohodak i dopirnose čista su manipulacija kako bi se pridobila javnost i da je to neko zabrinut za radnike i da želi dati 700 maraka najnižu platu. Mislim da je to poluistina i zapravo se ovdje radi o tome da bi mnogi radnici izgubili dio primanja koji trenutno primaju iznad 700 maraka”.

MLADEN PANDUREVIĆ, direktor Udruženja poslodavaca FBiH

“Radi se o tome da po usvajanju zakona o porezu na dohodak i zakona o dopinosima kojim se treba obezbijediti rasterećenje, smanjenje doprinosa i poreza, na taj način postaju oporezivi topli obrok i druge neoporezive naknade i sa ovim povećanjima te plate će biti i veće od 700 maraka”.

Pandurević ističe da se ne smije dozvoliti pad zaposlenih, jer bi upravo to mogao biti ishod za određeni dio malih privrednih subjekata kojih je 85 posto u Federaciji BiH. Usvajanje previsoke plate za njih bi značilo propast, i zato je plata od 700 maraka minimum.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar

“A, kako bi došli do veće minimalne nadnice potrebno je da uradimo izmjene zakona i da se steknu uvjeti za navedeno, a vrlo sam skeptičan jer ulazimo u izbornu godinu i tada imamo više blokada nego rada”.

I dok čekamo poteze nadležnih, za građane na minimalcu od 406 maraka situacija je jasna – uz tu platu i naknade u kućni budžet i sada unose 700 maraka.

Izvor: bhrt



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button