SvijetVijesti

Britanski premijer se vozio bez sigurnosnog pojasa, policija će pokrenuti istragu

Britanski premijer Rishi Sunak će biti pod policijskom istragom nakon što je na društvenoj mreži Instagram objavio videozapis na kojem se vidi da u automobilu nije zavezao sigurnosni pojas.

Sunak je priznao da je napravio grešku i izvinio se zbog toga.

“To je bila kratka greška. Premijer je odvezao pojas kako bi snimio kratki videozapis. Potpuno priznaje da je napravio grešku i zbog toga se izvinjava,” saopćili su iz Sunakovog kabineta.

Možda će Vas zanimati i:

Sankcija za nevezivanje sigurnosnog pojasa može iznositi do 500 funti (1.100 KM). Od sankcije su izuzeta vozila policije, vatrogasaca i spasilačkih službi. Policija je saopćila da je informisana o ovom slučaju te da će ga istražiti.

Kako je objavio Sky News, Sunak je napravio snimak u trenutku kada je njegovo vozilo bilo pod policijskom pratnjom. Prema podacima Ministarstva transporta, u Velikoj Britaniji 2021. godine 30 posto od ukupno poginulih u automobilima nije bilo vezano sigurnosnim pojasom. Opoziciona Laburistička stranka je kritikovala grešku koju je napravio premijer.

“Rishi Sunak ne zna da koristi sigurnosni pojas, ne zna da koristi svoju debitnu karticu, ne zna da se koristi željezničkim uslugama, ne zna da upravlja ekonomijom i ovom zemljom. Ova lista se produžuje svaki dan i to djeluje beskonačno bolno,” poručila je glasnogovornica laburista.

Kraljevsko društvo za prevenciju nesreća je poručilo da svako treba ozbiljno shvatiti zakone kojim se tretira vezivanje sigurnosnog pojasa.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button