BiHSvijet

“Dan bijelih traka” i u Americi i Kanadi







Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} i Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} pozivaju sve prijatelje istine i pravde u Sjevernoj Americi i svijetu da učestvuju u akciji “Dan bijelih traka.”

U ime podizanje svijesti o borbi za dostojanstvo žrtava masovnih zločina i nepravde, KBSA i IGK pozivaju sve prijatelje istine i pravde u Sjevernoj Americi i svijetu da učestvuju u akciji “Dan bijelih traka”, 31. maja 2015. godine. KBSA i IGK apeluju na sve američke i kanadske Bošnjake, na sve njihove organizacije i na sve prijatelje istine i pravde da na taj dan nošenjem bijele trake na ruci, ili isticanjem bijele zastave na prozorima simbolično pokažu da svijet još uvijek nije izvukao poruku iz holokausta, dopustivši da se genocid pojavi na tlu Evrope na kraju dvadesetog vijeka.

dan_bijelih_traka

31. maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su putem lokalnog radija naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Nakon toga u Prijedoru je ubijeno 3.173 civila, uključujući 102 djece i 256 žena. U logorima Keraterm, Omarska i Trnopolje je zatočeno 31.000 ljudi i na kraju oko 53.000 opljačkano, poniženo i protjerano. Sva vjerska, kulturna i ekonomska dobra Bošnjaka i Hrvata u opštini Prijedor su totalno uništena.

Danas gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i gradska uprava zabranjuju žrtvama agresije i genocida da obilježe stradanje na bilo kojem javnom prostoru u gradu. Opštinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama ove genocidne kampanje na bilo koji način odali poštu za patnje kroz koje su prošli.

Tako vas molimo da 31. maja 2015. godine učestvujute u akciji “Dan bijelih traka” i da na taj dan nosite bijele trake na ruci, ili stavite bijele zastave na prozore i tako date podršku žrtvama genocida.
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}
Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button